Bemutató

2019.01.03. 11:30

Filmet forgattak Mátyás király muravidéki, szlovéniai kapcsolatairól

A napjainkban egyre népszerűbb dokumentum-játékfilm formában dolgozta fel a szlovén nemzet és Mátyás király kapcsolatát a lendvai magyar nyelvű tévéstúdió stábja. A Mátyás király a szlovének és a magyarok körében című alkotást még tavaly készítették, és a bemutatója is az elmúlt év végén volt.

Gyuricza Ferenc

Somi Sebastjan, a lendvai stúdió operatőre (jobbról) a hagyományőrzőkkel készült jelenetek forgatása közben Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A szlovén RTV magyar nyelvű stúdiója, a Hidak lendvai szerkesztősége minden évben készít legalább egy olyan önálló filmet, amely témájával vagy tematikájával túlmutat a rutinszerű napi munkán. Tavaly a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja, Hunyadi Mátyás személye, annak muravidéki és szlovéniai kapcsolatai kerültek a szerkesztőség fókuszába. A stúdió néprajzos végzettségű szerkesztője, Kepéné dr. Bihar Mária vezetésével 30 perces dokumentum-játékfilmet készítettek.

– Mátyás nemcsak olyan történelmi személyiség volt, akinek élete és tevékenysége a magyar nemzet mellett többek között a szlovének sorsára is hatást gyakorolt, de alakja a szlovén néphagyományokban is fellelhető – magyarázza a témaválasztást a szerkesztő. – Mátyás a szlovéneknél is népmesei alak, de nem olyan értelemben, mint nálunk, magyaroknál. Nem az igazságos királyként, hanem az egyik legnagyobb hősként jelenik meg, aki, miután más uralkodók összeesküdtek ellene, katonáival az Észak-Szlovéniában található Peca-hegy gyomrában talált menedéket. A legenda úgy tartja, hogy Mátyás a hegy gyomrában lévő barlangban, egy kőasztalon alszik. Álmából akkor ébred fel, ha szakálla kilencszer körbefonja a kőasztalt. Ébredése aranykort hoz a szlovén nemzetnek.

Somi Sebastjan, a lendvai stúdió operatőre (jobbról) a hagyományőrzőkkel készült jelenetek forgatása közben Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Kepéné dr. Bihar Mária elmondta: az általuk forgatott filmben nemcsak a legendát mutatják be, hanem Mátyás történelmi szerepével, valamint építészeti, irodalmi és képzőművészeti kapcsolódási pontjaival is foglalkoznak. Több magyarországi és szlovéniai helyszínen, például Budán, Egerváron, Ptujban, Ormozon, Radgonán, a Peca-hegynél és Lendván is forgattak, hiszen a rendelkezésre álló források szerint ez utóbbi helyen is járt a néhai magyar király. A filmben más szakértők mellett dr. Bilkei Irén, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának főlevéltárosa és címzetes igazgatója is megszólalt, míg a játékfilmes és illusztrációs jeleneteket az adott korszak zalai és vasi hagyományőrzőinek közreműködésével vették fel.

– A filmet egyelőre csak a szlovén RTV mutatta be – tette hozzá Kepéné dr. Bihar Mária. – A Hidak stúdiójának jó a kapcsolata a Duna Televízió szerkesztőségével, így talán nem hiú ábránd abban reménykedni, hogy valamikor ők is műsorra tűzik, hiszen általa új, Magyarországon kevésbé ismert információk juthatnának el Mátyás királyról az ottani közönséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában