Csakúgy, mint a legtöbb szakrendeléshez

2019.01.08. 11:30

Februártól időpont kell a megyei kórház laborvizsgálataihoz

Februártól ugyanúgy időpontot kell kérnünk a laborba, mint a legtöbb szakrendelésre.

Magyar Hajnalka

Forrás: Facebook

Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Régóta fontolgatták

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház régóta fontolgatja az időpontkérés általánossá tételét a laborban – tudtuk meg dr. Halász Gabriella főigazgatótól. Két éve már bevezették lehetőségként az időpontfoglalást, ám emellett megmaradt a spontán érkezés opciója is. A betegek 70 százaléka az utóbbit választotta, s csak mintegy 30 százalék érkezett időre.

– A legforgalmasabb napokon több mint 500 beteg jelenik meg vérvételre, s a tömeg zöme reggel zúdul be a váróba – tér a részletekre a főigazgató. – A zsúfoltság és a hosszú várakozás így elkerülhetetlen. Ezt szeretnénk megszüntetni, elsősorban betegbiztonsági o­kokból, hiszen nyilvánvaló, hogy a megfázásos, influenzás időszakokban jelentősen megnő a cseppfertőzés kockázata. Emellett a hosszú várakozás megviseli az idős, netán szívbeteg pácienseket, nyáron szinte nincs olyan nap, hogy ne kelljen rosszullét miatt segítséget nyújtani a váróban.

Fotó: Zala Megyei Szent Rafael Kórház / Facebook

A labor személyzetére is jelentős nyomás nehezedik, ez a stresszállapot szintén megszűnne, s kiegyenlítődne a heti forgalom, hiszen az egyes napok betegforgalma között jelentős a különbség. (Hétfő, kedd és csütörtök a csúcs.) A cél az volna, hogy a betegeknek maximum tíz percet kelljen várakozniuk, ezáltal behatárolható lenne a parkolás, az idős hozzátartozók szállítása is. Időpontot számos módon (interneten, telefonon, személyesen) foglalhatunk.

Az időpontok foglalásáról

A háziorvosok és a szakrendelések eddig is kérhettek, s kértek is időpontot betegeiknek, ám az informatikai háttérrel akadtak zökkenők. – Történtek informatikai fejlesztések, de az internetes időpont-előjegyzésre továbbra is rá kell szánni néhány percet – reagál dr. Halász Gabriella. – Amúgy nemcsak orvosaink, hanem mi magunk is foglalhatunk időpontot elektronikusan, a kórház honlapján. A telefonos elérés javítása érdekében pedig bővítjük a betegirányító rendszer fővonalainak számát.

Eddig, ha megkaptuk a beutalót, akár már másnap besétálhattunk a laborba vérvételre. Ám az új rendszerben ki tudja, mikorra kapunk időpontot… – Nem kell késlekedéstől tartani, a sürgős vizsgálatok számára külön kvótát tartunk fenn, erről a háziorvosokat is tájékoztatjuk. Emiatt senkit nem érhet egészségkárosodás – mondta a főigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában