Példaértékűen gondozzák a templomot

2019.01.11. 08:00

Emléktábla készült az evangélikusoknak Iharoson

Tavaly ünnepelte első írásos említésének 750. évfordulóját Iharos. A valamikor Zala megyéhez tartozó, de ma már Somogy megye széli település az évforduló jegyében számos programot rendezett. Ennek zárásaként az év utolsó napján emléktáblát helyeztek el az evangélikus templom falán.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Győző polgármester az emléktáblát mutatja

Fotó: Szakony Attila

– 1631 óta van jelen az evangélikus gyülekezet Iharosban, ez az évszám azért érdekes, mert akkor még ez a terület török uralom alatt állt. De a török hagyta élni a protestáns felekezeteket is, nyilván azért, mert adót fizettek – tudtuk meg Horváth Győző polgármestertől.

Horváth Győző polgármester az emléktáblát mutatja
Fotó: Szakony Attila

– Ebből az évből származik a település második jelentős írásos említése, melyből megtudjuk, hogy a község középkori templomát a helyi evangélikusok Simondes Tamás lelkész irányításával felújítják és használatba veszik. Az evangélikus gyülekezetet mindig is a hihetetlen élni akarás jellemezte, ezért gondoltuk úgy, hogy miután a római katolikus egyházat a pálos rend révén bevontuk a 750 éves jubileumi programokba, így teszünk a településen szintén jelen lévő másik felekezettel, az evangélikusokkal is. Ezért Pfeiffer Ottó lelkész úrral közösen emléktáblát helyeztünk el az evangélikus templom falán, ami reményeink szerint újabb mérföldkő a helyi evangélikus gyülekezet történetében.

Horváth Győző kérdésünkre elmondta: ma már Iharoson csak néhány család evangélikus, de ők példaértékűen gondozzák a templomot és annak környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában