Bemutató

2019.01.14. 12:00

Dalszövegek, levelezések – Bemutatták a Sali elégiák című kötetet

Hely- és kultúrtörténeti, de népzenei szempontból is értékes kéziratokat tartalmaz a Sali elégiák című kötet, amelynek péntek este tartották a bemutatóját.

Gyuricza Ferenc

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke a kötettel Fotó: Gyuricza Ferenc

A kötet egy 1907-ben született szlovén fiatalember, Bencsecz Ábrahám János 1930 és ’32 közötti feljegyzéseit, így magyar nyelvű levelezéseit, és az általa összegyűjtött dalszövegeket tartalmazza. A szerelmes levelek egy ismeretlen hölgynek, Mariskának szóltak – vélhetően ezért íródtak magyarul –, a dalszövegek leiratai pedig a férfi daloskönyvéből származnak.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke a kötettel Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A forrásokra a szlovén Mark Krenn talált rá, feldolgozásukhoz a helytörténet iránt érdeklődő Bobovec Szabó Petrától kért segítséget, míg a dalokat ifj. Horváth Károly értékelte szakmai szempontból. A képanyagokkal gazdagon illusztrált kötetnek így ők hárman a szerzői, a kiadást pedig a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában