Tisztelgés

2019.01.26. 14:00

A város szülöttje, Kiss Dénes nevét vette fel a pacsai könyvtár

Repülni tanult, ejtőernyőzött, talán véletlen folytán aztán az irodalom felé fordult.

Arany Gábor

Kelemen Tamás polgármester és Kiss Gábor a dombormű leleplezése után Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

Ezt is megtudhatta a hallgatóság Kiss Dénesről, akinek a nevét tegnap óta viseli a pacsai városi könyvtár. Zsúfolásig megtelt termében Kiss Gábor, a Deák Ferenc könyvtár igazgatója idézte fel a költő, író, műfordító életútját. Szegény családba született 1936. január 1-jén Pacsán. Elsősorban nagyszülei gondoskodásának köszönhetően pallérozódott, már 4 évesen megtanult írni, olvasni. Kitűnő eredménnyel végzett iskolákkal a háta mögött repülőtisztnek készült, de mivel a képzés nem indult el, érdeklődése az irodalom felé fordult. Az 1956-os forradalom idején megjelent Velünk, vagy ellenünk című verse miatt internálták, kizárták az ország összes főiskolájáról, egyeteméről. A hatvanas évek elejétől újságíróként dolgozott, a hetvenes években adták ki első regényét, 2013-ban bekövetkezett halálig hatvannál több kötete jelent meg.

Kelemen Tamás polgármester és Kiss Gábor a dombormű leleplezése után Fotó: Arany Gábor/Zalai Hírlap

A műsort követően, melyben fellépett Tolcsvay Béla is, a könyvtárban leleplezték Kiss Dénes domborművét, Farkas Ferenc szobrászművész alkotását, az épület külső falán pedig a Túri Török Tibor készítette emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában