a pályaorientáció a téma

2019.01.09. 14:00

A keszthelyi gimnazisták is választás előtt állnak

Elérkezett a pályaválasztás időszaka a keszthelyi gimnazisták számára is. A legtöbbjüknek ilyenkorra már határozott elképzelése van arról, melyik felsőoktatási intézményben és milyen szakon szeretné folytatni tanulmányait.

Keszey Ágnes

Varga Sz. Gábor: Szinte mindenki felvételizik

Fotó: Keszey Ágnes

Már az első évfolyamban alapoznak

– A pályaválasztás megalapozása már a kilencedik osztályban megkezdődik, hiszen érettségi felkészítés, a követelményeknek megfelelő oktatás folyik a gimnáziumban, ez tulajdonképpen a felvételi eljárásra is irányítja a figyelmet – bocsátotta előre Varga Sz. Gábor, a Vajda János Gimnázium igazgatóhelyettese.

Az osztályfőnöki órákon folyamatosan foglalkoznak a felvételivel, a pályaorientációval, az utolsó két évfolyamon pedig a választott szakhoz kapcsolódó tantárgyi fakultációk is segítik a tudás elmélyítését. Mindemellett számos rendezvénnyel segítik a döntés meghozatalát, az elektronikus ügyintézést, a felvételi eljárás és a pontszámítás megismerését.

– Tájékoztatókat tartunk osztályfőnöki órák keretében vagy összevontan az egyes évfolyamoknak is. November közepén tartottunk egy tudományos és pályaválasztási napot, ahova mintegy húsz egyetem képviselőjét hívtuk meg – sorolta az igazgatóhelyettes.

Vajda János Gimnázium épülete. A humán és a reál tudományok felé is vezet innét út
Fotó: Szabó Judit

A család kevésbé befolyásoló tényező

A tapasztalatok szerint a diákok többsége szabadon, saját maga dönti el, hova nyújtja be jelentkezését, a család nem nagyon befolyásolja őket, ám vannak olyanok is, akiknek jó példa a szülői hivatás.

– Nagyon sok lehetőségük van a tájékozódásra, például a modern médiából is. Emellett sokan önállóan vagy csoportosan keresik fel a különböző pályaválasztási rendezvényeket. A szülői terelgetésnél nagyobb szerepe van a már kirepült diá­koknak, akiknek a tanácsai, a tapasztalatai is segítenek a döntésben. Gyakran hívjuk meg őket, hogy első kézből szerezhessenek információkat a gyerekek arról, hogy mit is jelent egyetemen tanulni, milyen előnyei vannak egy-egy felsőoktatási intézménynek – említette Varga Sz. Gábor.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a keszthelyi gimnazisták szinte mindegyike felvételizik felsőoktatási intézménybe, és a statisztikák azt mutatják, hogy közel száz százalékukat fel is veszik.

Varga Sz. Gábor: Szinte mindenki felvételizik
Fotó: Keszey Ágnes

– Nagyon széles a skála, amit a diákok választanak, ez pedig a gimnázium képzési profiljából adódik. Kilencedik évfolyamon indulnak a tagozatos specializált osztályaink, melyek emelt szintű felkészítést nyújtanak angolból, németből, és van matematika-informatika, valamint biológia tagozatos osztály. A gyerekek tehát egyaránt választhatják a humán és a reál tudományokat. Arra is van példa, hogy valaki biológia tagozatos osztályban tanul, mégis inkább humán irányban tanul tovább, s a nyelvi osztályunkból is nagyon szép számmal jelentkeznek a gyerekek akár orvosi egyetemre vagy műszaki pályára, emelt szintű felkészítést vállalva. Nagyon sokan készülnek orvosi és jogászi pályára, illetve a műszaki területen megemlíteném a gépgyártást, az elektronikát és az informatikát – részletezte Varga Sz. Gábor.

A Pannon Egyetem is várja a jelentkezőket

Keszthelyen nem csak a középiskolákban fontos kérdés a pályaválasztás, hiszen itt működik a Pannon Egyetem Georgikon Kar, ahova az ország minden részéből várják a felvételizőket. Dr. Polgár J. Péter dékán tájékoztatása szerint idén is az eddig indított szakokra várják a fiatalokat, mindhárom képzési szinten, nappali és levelező formában is. Négy felsőoktatási szakképzési, hat alap- és nyolc mesterképzési, valamint egy osztatlan agrármérnöki szak közül választhatnak a felvételizők. A szakok többsége az agrárium területét öleli fel, de az intézményben turizmus-vendéglátás képzés is folyik. Várhatóan 400-450 elsőéves hallgató kezdheti majd meg tanulmányait szeptemberben a Georgikonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában