Egy biztonságos Európáért

2018.12.05. 11:30

Tudományos konferenciát tartottak a turizmusbiztonság aktuális kérdéseiről Zalakaroson

Harmadik alkalommal rendezték meg a turizmus és biztonság témakörét körüljáró nemzetközi tudományos konferenciát kedden a Hotel Karos SPA nagytermében.

Benedek Bálint

konferencia előtt az előadók egyeztettek a fontosabb kérdésekről. Balról: Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, dr. Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára, dr. Hegyaljai Mátyás, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, Novák Ferenc polgármester, prof. dr. Gelencsér András rektor és dr. Birkner Zoltán, az innovációs hivatal elnöke Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Egyre több a kihívás a turisztikai iparágban

A Pannon Egyetem Nagykanizsai kampusza, a Rendőrség Tudományos Tanácsa és a Magyar Rendészettudományi Társaság ötletéből megvalósult tanácsokozás megrendezéséhez az évek során több, a témakörben érintett szervezet is csatlakozott. Az eseményen elhangzott: a világban zajló negatív események hatására a turisztikai iparág szereplői egyre több kihívással találkoznak. A biztonság megteremtése és fenntartása pedig kulcsfontosságú feladatként jelenik meg a szektorban, melynek tudományos, empirikus kutatásokon alapuló vizsgálata nélkülözhetetlen. A konferencia fő célkitűzése, hogy a turizmusbiztonság és a turizmus területén létrejött legújabb hazai és nemzetközi eredményeket elérhetővé tegye.

– Az előző években senki nem gondolta volna, hogy a turizmus és a biztonság egyszer összekapcsolódik, erre a 21. század rácáfolt – mondta köszöntőjében prof. dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. – Sok lehetőség rejlik a különböző tudományterületek együttmű­ködésében, hiszen olyan kérdések, problémák vetődnek fel, melynek speciális megközelítése nemzetközi szinten is komoly eredményeket hozhat. A Balaton régiójának egyik kitörési lehetősége a turizmus, melynek tudományos megközelítését nemcsak ez a konferencia, hanem a Veszprémben megalakult turisztikai kutatóintézet is vizsgálja.

konferencia előtt az előadók egyeztettek a fontosabb kérdésekről. Balról: Könnyid László, a Magyar
Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, dr. Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára, dr. Hegyaljai Mátyás, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, Novák Ferenc polgármester, prof. dr. Gelencsér András rektor és dr. Birkner Zoltán, az innovációs hivatal elnöke Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Nem elég jók az innovációs eredmények

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszédében kiemelte: az országban az innovációs eredmények nem rosszak, de nem elég jók. Utóbbi teljesítményben a 21-22. helyen van az ország a 28-ból, s most a minisztériummal karöltve azon dolgoznak, hogy ezen változtassanak, s lehetőleg fejlesszék ezt a szegmenst. A kormánynak célja is, hogy 2030-ra legyünk az öt legélhetőbb és legbiztonságosabb ország között Európában. A kitűzött tervek elérésében az ilyen konferenciák sokat segíthetnek.

A konferencia vendéglátó települése, Zalakaros szintén fontos turisztikai célpont. Novák Ferenc polgármester megnyitójában elmondta: 53 év telt el a gyógyvíz felfedezése óta, a fürdő 30 millió embert vonzott, akik az ország legtisztább, legvirágosabb és legbiztonságosabb településén pihenhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában