Mi lesz a fogás?

2018.12.22. 07:00

Megyeszerte kinyitottak a karácsonyi halvásárok

A megye három városában, Lentiben, Zalaszentgróton és a megyeszékhelyen pénteken megjelentek a közeli tógazdaság munkatársai, akik – ahogy azt a vásárlók már megszokhatták – a karácsony előtti napokban élőhalat árusítanak három napon át.

Hajdu Péter

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszegen a jól bejáratott helyeken – a Landorhegyen, az egykori ruhagyár melletti téren, illetve a város szívében, a mozinál – emelték ki tegnap reggel a halszállító tartály­autóból a kopoltyúsokat. Szabó Attila, a Tógazda Zrt. halászmestere a kocsi tetejéről szákkal adogatta le a portékát az árusító kádakba, amikből aztán kedvükre válogathattak a sorban álló vevők.

– Minden évben megfelelő mennyiségű pontyot, amurt, csukát, harcsát, kárászt és busát hozunk – mondta el érdeklődésünkre a halászmester, aki egyébként a hölgyvevőknek tegnap egy-egy receptfüzetet is adott, segítségül az ünnepi vacsora elkészítéséhez. – Természetesen most is a ponty a legnépszerűbb a vásárlók körében, a legtöbben azt kérik. Most már azonban egyre többen keresik az amurt is, elsősorban a szárazabb húsú halakat kedvelők, elvégre nemcsak halászlé és rántott ponty létezik a világon… Még vasárnap délelőtt is itt leszünk, lesz tehát idő bőven a vásárlásra.

Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet vezetője és a halat árusító Tógazda Zrt. elnök-vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta:

– Erősen közepes évet zárnak a hazai tógazdaságok, amelyek 26 ezer hektár vízfelületű tavaikban 15 ezer tonna étkezési pontyot termeltek ebben az esztendőben. A pontytermeléssel egyébként az Európai Unióban a harmadik helyen áll Magyarország, afrikai harcsából pedig a lista élén állunk. Az említett közepes termés annak tulajdonítható, hogy nyár közepétől és az ősszel végig jelentős aszály volt a Dunántúlon. Bőven volt ugyan takarmány, csak a kevés csapadék miatt drágábban tudtunk hozzájutni. Ennek ellenére a piacon a tavalyihoz képest nem emelkedett a hal fogyasztói átlagára. Például az utcán most ugyanannyiért áruljuk az élőhalat, mint tavaly ilyenkor – közölte a szakmai szervezet vezetője, aki hozzátette, természetesen a kereskedelmi egységek árai ettől eltérhetnek.

A halászati szakmai szervezet vezetője elmondta továbbá azt is, hogy a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet égisze alatt ezekben a napokban országszerte negyven településen, több mint hatvan helyszínen tartanak a tógazdaságok közvetlen termelői értékesítést, így is igyekezve elérni a vásárlókat.

Grafika MW

– Szeretnénk a halfogyasztást népszerűsíteni, hiszen meg sem közelítjük ebben az EU-átlagot – folytatta dr. Németh István. – Ezért a szövetségünk összeállított egy változatos halételeket tartalmazó receptfüzetet, amit a vevőinknek adunk a vásárolt hal mellé. Ezenkívül jövőre szeretnénk a pénteki napokat országosan halfogyasztó nappá nyilvánítani, ezt a napokban jelentettük be Nagy István agrárminiszterrel.

A halételek népszerűsítésére receptfüzetet is adnak a vásárlóknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában