Csónakházak, pihenők

2018.12.27. 11:30

Fejlesztik a murai raftinghoz kapcsolódó infrastruktúrát

Jelentős turisztikai fejlesztés valósul meg a Mura menti településeken a Mura Régió – Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (ETT) nyertes pályázatának köszönhetően.

Horváth-Balogh Attila

Tislér István a murakeresztúri udvari pihenőhelyet mutatja, ahol tusolni is lehet Fotó: A szerző

A részletekről a szervezet társ­elnöke, Tislér István tótszerdahelyi polgármester adott tájékoztatást, s elmondta: a „Két folyó, egy cél” című vízi turisztikai projekt 715 942 euró uniós támogatással, 10 százalék hazai társfinanszírozással valósul meg. A projekt magyar oldalon 5, horváton pedig 3 települést érint, s a Mura hajózási, kikötési lehetőségeinek bővítését szolgálja.

– A Mura Régió ETT 3 horvátországi tagtelepülés, Gorican, Légrád és Donji Vidovec önkormányzatával partnerségben indult a Horvátország–Magyarország határon átnyúló program által kiírt pályázaton és nyert – bocsátotta előre Tislér István. – A projekt keretében a Mura infrastrukturális adottságait szeretnénk fejleszteni. Ennek megfelelően Murakeresztúron a túrázók, illetve a Murán raftingolók számára vizes blokkal felszerelt udvari pihenőhely épült, Tótszerdahelyen, Semjénházán csónaktároló készült, Molnáriban, a régi iskolában pedig egy kiállítóhelyet alakítanak ki a szakemberek. Itt a Mura élővilágát, környezeti adottságait ismerhetik meg a látogatók.

Tislér István a murakeresztúri udvari pihenőhelyet mutatja, ahol tusolni is lehet Fotó: A szerző

Tislér István elmondta: a projekt márciusban zárul, elvileg addig mindenütt befejeződik a kivitelezés.

– Tehát azt követően már valamennyi helyszín fogadhat vendégeket – folytatta a társ­elnök-polgármester. – Hiszen mindegyikhez tartozik egy-egy kikötő is a Murán, s nem csak a murakeresztúri pihenő, hanem a csónakházak is lehetőséget nyújtanak a tisztálkodásra, pihenésre, a nyugodt étkezésre. Nem mellesleg csónakokat szintén beszereztünk, így azokat is a turisták rendelkezésére tudjuk bocsátani, akár idegenvezetéssel is.

Tislér István jelezte továbbá, hogy a projekt részeként készült egy mobiltelefonos tájékoztató applikáció, de a 6 településen kihelyezett érintőképernyős terminálon is van lehetőség a tájékozódásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában