Mesepark, túristák

2018.12.27. 07:00

Elkészültek a TELE-KA-LAND szlovén fejlesztései Nagyrécsén

A határon átnyúló TELE-KA-LAND projekt már elkészült nagyrécsei és magyarszerdahelyi meseparkjai mellé a közelmúltban megnyitottak a szlovén parkok is.

Benedek Bálint

Dobronakon a fából készült béka már most a kirándulók kedvence Fotó: ZH Archívum

Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program 2014–2020 támogatta TELE-KA-LAND projekt összköltségvetése közel 470 ezer euró. A Dobronakon és Moravske Toplicén most felállított meseparkokkal teljessé vált a hálózat. Nagyrécsén az Inkey-kastély mögötti ligetben, Magyarszerdahelyen a falu központjában, az 5 Postakocsi Turisztikai Pajta mögötti kertben található a három, a népmese világából ismert mesefigurát bemutató park. A látogatókat a mesék világába az interaktív mesélő tábla repíti, mely három nyelven mondja el a történeteket. A rajzokkal gazdagon illusztrált információs tábla pedig bemutatja a település látványosságait, emellett a szabadban lehet amőbázni és a mese egyes jeleneteit kirakni, vagy a meseszereplők bőrébe bújva fotózkodni.

Dobronakon a fából készült béka már most a kirándulók kedvence Fotó: ZH Archívum

– A határon átnyúló turisztikai fejlesztéssel elsősorban a kisgyermekes családokat, iskolai és óvodai csoportokat célzunk meg, számukra kínálunk természetközeli mesés kalandokat a komplex, határon átnyúló Mesepark hálózat létrehozásával – mondta Gyarmati-Litter Tímea projektmunkatárs. – Mesetérképpel és meseútlevéllel ösztönözzük az érdeklődőket arra, hogy felkeressék, mind a négy határ menti parkot. Különféle programcsomagokkal szeretnénk felkelteni a turisták érdeklődését a határ menti térség természeti és épített öröksége iránt, hogy többnapos utazás keretében barangolják be a parkokat. Aki az útlevelébe mind a négy helyszínen összegyűjti a pecsétet, ajándékban részesül.

A projektmunkatárs hozzátette: a meseparkhálózat népszerűsítésére 25 ezer darab magyar, szlovén és angol nyelvű kiadványt készítettek, sőt az érintett települések a saját kínálatukat bemutató prospektussal is készülnek. A TELE-KA-LAND projekt következő feladata a meseparkok és a négy településen a helyi hagyományokra, értékekre épülő fesztiválok megszervezése lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában