A város jeles polgárai

2018.12.15. 07:00

Átadták pénteken a Zalaegerszegért díjakat a díszteremben

Átadták pénteken ünnepélyes keretek között a Zalaegerszegért díjakat a városi díszteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

Ülnek: Décsy-Paál Enikő, Horváth Klementina, Pereszteginé Szabó Júlia, Halász Vincéné, Delacasse Lászlóné, Horváthné Szabó Anna. Állnak: Inkovics László, dr. Szabó László, Vigh László, Balaicz Zoltán, Horváth László, Herbert Ferenc Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A megyeszékhely közgyűlése 1993-ban döntött arról, hogy évente Zalaegerszegért díjat adományoz, melyet olyan magánszemélyeknek, szervezeteknek ítélhetnek oda, akik a város építésében, fejlesztésében és környezetvédelmében, művészeti, kulturális, oktatási és sportéletében, egészségügyi és szociális szolgálatában, önkormányzatában vagy közigazgatásában példaértékűt, maradandót alkottak. Az elmúlt 25 évben, az idei díjazottakkal együtt 214 magánszemély, közöttük 8 külföldi, és 37 szervezet vehetett át díjat. A tegnapi ceremónián a Canterina Kamarakórus éneke adta meg az ünnep hangulatát, majd Balaicz Zoltán polgármester szólt az egybegyűltekhez.

Ülnek: Décsy-Paál Enikő, Horváth Klementina, Pereszteginé Szabó Júlia, Halász Vincéné, Delacasse Lászlóné, Horváthné Szabó Anna.
Állnak: Inkovics László, dr. Szabó László, Vigh László, Balaicz Zoltán, Horváth László, Herbert Ferenc Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

„Az ember ott kezdődik, hogy teremt valamit, ami nincs. Valakinek lenni a semmiből. Nem a legkisebb, hanem a legnagyobb ellenállást keresni. Csak azt érdemes megcsinálni, ami lehetetlen.” Ezzel a Hamvas Bélától származó idézettel köszöntötte a polgármester a díjazottakat és az ünnepi közönséget, majd arról beszélt, hogy a város nem puszta térség, aminek geometriája van, hanem történelmi hely, már közel 800 éve. Megrajzolható és megfesthető, mert arca van, melynek színeihez a mostani díjazottak munkássága, lokálpatriotizmusa, elkötelezettsége is hozzáteszi a maga árnyalatait.

– Az itt élők szorgos munkájának köszönhetően Zalaegerszeg egy olyan korszakba ért, amikor újra merünk álmodni, van hitünk, erőnk, akaratunk és bátorságunk az álmainkat valóra is váltani, így pontosan tudjuk, merre megyünk, és hogyan képzeljük el a jövőt. Nincs jobb dolog, mint nagy fába vágni a fejszét. Jó látni, amikor az akadályokat közös összefogással sikerül félretolni – mondta beszédében Balaicz Zoltán. Az itt élők összefogása teremti a biztató jövőt, hangsúlyozta, amelynek szellemében a város önkormányzata is dolgozik.

A Canterina Kamarakórus énekelt az ünnepségen Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ebben az évben a képviselő- testület 7 magánszemély és 3 szervezet tevékenységét ismerte el Zalaegerszegért díjjal, Béres János szobrászművész plakettjével. Delacasse Lászlóné nyugállományba vonult rajz-, biológia- és énektanár, a volt Zalaegerszegi Városi Fiúkórus művészeti vezetője, Décsy-Paál Enikő Judit zenetanár, a Canterina Kamarakórus karnagya, Halász Vincéné, a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület alelnöke, Herbert Ferenc építész, Horváth László József erdész technikus, kerületvezető erdész, Horváthné Szabó Anna Ilona nyugdíjas pedagógus, volt önkormányzati képviselő és Inkovics László építész vehette át az elismerést a polgármestertől, Gecse Péter és dr. Vadvári Tibor alpolgármesterektől és Bali Zoltántól, a gazdasági bizottság elnökétől. A városban működő aktív szervezetek közül az Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület, a Tourinform Zalaegerszeg Iroda és a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület nyerte el a díjat. A közösségi elismeréseket Horváth Klementina egyesületi elnök, Pereszteginé Szabó Júlia intézményvezető és dr. Szabó László hagyományőrző egyesületi vezető vette át.

A díjazottak munkásságát kisfilmek mutatták be. Az ünnepen részt vett a megyei közgyűlés, a megyei kormányhivatal, a zalaegerszegi járás vezetése, Vigh László országgyűlési képviselő, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a város díszpolgárai és Pro Urbe díjasai. A díjátadó végén állófogadáson fogadták a gratulációkat a díjazottak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában