Pályaorientáció

2018.11.09. 11:30

Testközelből ismerkedtek a kétkezi szakmákkal Nagykanizsán

A Zala Megyei Kormányhivatal idén is pályaválasztási kiállításokkal és szakmabemutatókkal segíti az általános iskolás diákokat. A programsorozat első rendezvényének ezúttal is a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola ad otthont.

Szabó Zsófia

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója, Cseresnyés Péter miniszterhelyettes és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott tortát kóstol, amelyet a Thúry-iskola diákjai, köztük Tomas Zsanett Barbara (balról a második) sütött Fotó: Szakony Attila

Frizurakészítés és sok más mellett kelt­tészta-­gyúrás révén is megtapasztalhatja a kétkezi szakmák vagy a szellemi munkák szépségét több száz fiatal a tegnap kezdődött pályaorientációs rendezvényen. Több tucat szakmacsoporttal, gyakorlati bemutatóval, fórumbeszélgetéssel, pályázati lehetőséggel várják ma délutánig a diákokat, a pedagógusokat és a szülőket.

Az ünnepélyes megnyitón Cseresnyés Péter miniszterhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: a jövő generáció képviselőinek nagy segítséget nyújt a pályaválasztási kiállítás abban, hogy a későbbiekben jól válasszanak hivatást.

– Jó hír, hogy egyre többen választanak kétkezi foglalkozást, szakmát életpályául. Nagyon sok, jó megélhetést biztosító munkakör létezik. A gazdaság erősödésével a fizetések is nőttek, a gyárakban, a szolgáltatóiparban dolgozó szakmunkások esetében is. Az elmúlt 7-8 évben ötvenszázalékos bérnövekedés történt több területen. Ma hazánkban nincs olyan, hogy munkanélküliség azok számára, akik dolgozni akarnak, egyúttal minőségi munkát végezni – fogalmazott Cseresnyés Péter.

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója, Cseresnyés Péter miniszterhelyettes és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott tortát kóstol, amelyet a Thúry-iskola diákjai, köztük Tomas Zsanett Barbara (balról a második) sütött Fotó: Szakony Attila

 

Ezt követően Dénes Sándor polgármester mondott köszöntőt. Jelezte: a tanulókat meg kell ismertetni azokkal a szakmai lehetőségekkel, amelyek közül választhatnak.

– A döntés, hogy milyen irányban tanulnak tovább a gyerekek, az övék és a szüleiké. Azonban az orientációban mindenkire, így a családokra, a pedagógusokra, a szakemberekre is nagy feladat hárul – mondta Dénes Sándor.

A beszédek után a rajzpályázat legjobbjainak adta át az oklevelet dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott.

Majd a különböző standokat „szállták meg” a gyerekek. Sokan kacsingattak a vendéglátóipar irányába, azonban az iparos szakmák, köztük az asztalosok standját is érdeklődő fiatalok vették körül.

Németh Martin, a felsőrajki Suli Harmónia Általános Iskola diákja az asztalosszakmával ismerkedik Péter Ildikó szaktanár és diáktársai, Czuppon Áron, Pálfi Attila, valamint Balassa Balázs
segítségével. Fotó: Szakony Attila

 

– Szeretnék asztalos lenni, mert ők csupa szép dolgot tudnak csinálni. Rááll a kezem, szeretek barkácsolni – osztotta meg velünk Németh Martin, a felsőrajki iskola diákja.

Jövő csütörtökön és pénteken Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán, azt követően pedig november 22–23-24-én Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Művelődési Központban tartanak pályaválasztási kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában