Ne gyújtsa, gyűjtse!

2018.11.28. 08:00

Országos tűzmegelőzési kampányt hirdetett a katasztrófavédelem

Füstérzékelőket ad a katasztrófavédelem hátrányos helyzetű családoknak egy országos akcióban.

Arany Gábor

Illusztráció: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Szeptemberben Ne gyújtsa, gyűjtse! címmel országos tűzmegelőzési kampányt indított a katasztrófavédelem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel közösen. Ezzel kívánták felhívni a figyelmet a háztartási hulladék kezelésének problémáira, arra, hogy az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek megszaporodtak a helytelen tüzelési módok miatt. A program célja, hogy az emberek a háztartási hulladékot semmiképpen ne használják tüzelőként, hanem gyűjtsék szelektíven. A hulladék füstje ugyanis akár mérgező is lehet és tönkreteszi a kéményt.

A kampányban országszerte ezernél több füstérzékelőt osztanak ki és szerelnek fel, megyénkben 26 készülék kerül a karitász szervezetek ajánlása alapján hátrányos helyzetű emberekhez. Az elsőt kedden Becsvölgyén adták át.

Megyénkben is többször keletkezett tűz lakásokban fűtés, melegítés, sütés, főzés, dohányzás, gyertyagyújtás, illetve az ehhez társuló figyelmetlenség miatt. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha esély látszik a megfékezésére és eloltására, azt azonnal meg kell kezdeni. Ha nincs erre lehetőség, menekülőre kell fogni és értesíteni a tűzoltóságot. Gyorsan kell dönteni, ezért fontos, hogy a tüzet a lehető leghamarabb felfedezzék. Ezért menthetnek életet az otthoni füstérzékelők, amelyek legfeljebb egy percen belül jelzik, ha a belső térben tűz keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában