Intézményből otthonba és az új életbe

2018.11.11. 07:00

Hamarosan új életet kezdhetnek a zalaapáti Boróka otthon lakói

Az otthon 72 gondozottja kezdhet új életet hamarosan. A Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény részeként működő intézményben élő pszichiátriai betegek számára – támogatások segítségével – Zalaapátiban és Egeraracsán építenek otthonokat. Ennek révén a közelebb kerülhetnek a társadalomhoz, az eddigieknél önállóbbak lesznek, de segítséget továbbra is kapnak.

Keszey Ágnes

Györe Edina mondott köszöntőt a projektnyitó rendezvényen Fotó: A szerző

760 millió forint ráfordítással (630 millió forint uniós pályázati támogatásból és 130 millió forintos kormányzati többlettámogatásból) valósítja meg az intézményi férőhelyek kiváltását a megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

Györe Edina mondott köszöntőt a projektnyitó rendezvényen Fotó: A szerző

Ennek segítségével a Boróka otthon 72 gondozottja számára otthont teremtenek, s szociális szolgáltató központot alakítanak ki. 12 férőhelyes, 200 négyzetméteres lakóotthonokat építenek- Zalaapátiban- az önkormányzat által felajánlott telkeken – öt épületben 60 fő lel otthonra néhány hónap múlva, míg Egeraracsán egy épületet alakítanak ki.

Györe Edina és Fülöp Attila a költőző lakóknak szánt emléklapot nyújtott át Ódor Richárd intézményvezetőnek Fotó: A szerző

A szombati projektnyitó rendezvényen Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltség igazgatója elmondta: a megye kiemelkedő a szociális intézmények férőhelykiváltásában: több településen valósítanak meg ilyen projektet, 261 ember számára. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy még ma is súlyos örökség, hogy rengeteg helyen a fogyatékossággal élők intézményi ellátását a társadalomtól elzárt helyeken oldják meg.

- A mostani vállalkozást – amit kiváltás-projektnek hívunk – én sokkal jobban szeretném befogadásnak nevezni, mert ez az alapvető üzenete. Ha ez a befogadás sikerrel jár, nem csak fizikailag és téglával lehet építkezni, hanem el lehet jutni végre oda, hogy a fogyatékosságügy minden nehézségével, minden napi problémájával és küzdelmével együtt, előbb-utóbb a társadalom természetes része legyen- hangsúlyozta Fülöp Attila.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint Vincze Tibor polgármester szólt a program részleteiről. Kovács Nikolett projektmenedzser ismertette azt is, hogy a Boróka otthon épületében kialakítanak egy szociális szolgáltató központot, mely étkeztetést, házi segítségnyújtást, nappali ellátást, támogató szolgálatot, fejlesztő foglalkozásokat biztosít az ellátottaknak. A projektnyitó rendezvényen műsort adtak a Boróka otthon lakói, végezetül Panyi Gábor lakó beszélt arról, hogy miért várják az új házba költözést. Kiemelte a szabadságot, önállóságot, az egyéni élet színvonalasabbá tételét.

-A nyílt munkaerőpiaci megmérettetésben is részt vállalhatunk. Bebizonyíthatjuk, hogy igenis készek vagyunk az önmegvalósításra, fizetésünk beosztására, valamint arra, hogy társas kapcsolatainkat megfelelő mederbe tereljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában