Tűz, izotóp, gyakorlat

2018.11.07. 08:00

Az E.ON-nal közös gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem Zalaegerszegen

A robbanás hangja és a gépkocsi alól feltörő füst nagy bajt sejtetett, ám szerencsére csak az E.ON-nal közös katasztrófavédelmi gyakorlat szemtanúi lehettek a járókelők kedden délelőtt a megyeszékhelyi Landorhegyi úton.

Arany Gábor

A szakemberek a sugárszennyezést is mérték a sérülteken Fotó: Pezzetta Umberto

A feltételezett haváriát egy hétköznapi munkafolyamatra alapozva szimulálták ez alkalommal is, kihasználva, hogy az E.ON a középnyomású gázelosztó vezeték rekonstrukcióját végzi november végéig a Puskás Tivadar és a Madách Imre utca között. A feltételezés szerint a munkálatok során a hegesztési varratok ellenőrzésére is szükség van, amit izotópos berendezéssel a Röntgen Kanizsa Kft. két munkatársa végzett. A munka közben azonban kigyullad az izotópot szállító gépkocsijuk, ettől az egyik dolgozó pánikba esik, nem tudja elhagyni a munkagödröt, mert beüti a fejét és eszméletét veszti. Társa, bár igyekszik neki segíteni, a lángok ebben megakadályozzák, szerencsére annyi ereje még van, hogy értesítse a tűzoltóságot, ám az átéltek miatt utána sokkot kap.

A riasztásra egyes kiemelt riasztásnak megfelelő erőkkel vonultak ki a lakótelep fő utcájának számító Landorhegyi útra az egerszegi hivatásos tűzoltók, és megérkezett velük a mobil mérőkocsi is, valamint a vegyi mentesítő konténer, amiből pillanatokon belül felállították a szennyeződések eltávolítására használatos speciális, felfújható sátrat, amiben a szennyezett felszerelésektől szabadultak meg a beavatkozó tűzoltók.

Mint a gyakorlat kapcsán elhangzott, hasonló események ritkán fordulnak elő, de a következmények akár súlyosak is lehetnek. Tekintettel arra, hogy a tűz nyomás alatt lévő gázvezeték közelében keletkezett és a baleset miatt radioaktív anyag is a környezetbe kerülhetett, ezért 3-400 méteres sugarú körben jelölték ki az elsődleges védelmi zónát. A veszélyre tekintettel lakosságvédelmi intézkedések lehetősége is felmerült. Ilyenkor első lépésben elzárkózásra hívják fel a környékbelieket, hogy a levegőbe kerülő radioaktív anyag a lakásokba ne jusson be, míg súlyosabb esetben a lakók kimenekítése, kitelepítése is szóba kerülhet.

A szakemberek a sugárszennyezést is mérték a sérülteken Fotó: Pezzetta Umberto

A gyakorlattal kapcsolatban Gyimes Gyula Zoltán, a Röntgen Kanizsa Kft. ügyvezetője elmondta, az általuk használt, alig tűzkő nagyságú, szilárd irídium 192-es izotópot védő tartókapszula rendkívül szélsőséges mechanikai és hőbehatásoknak is ellenáll. A 74 nap felezési idejű izotóp a szabadba kikerülve is csak legfeljebb akkor károsíthat, ha közvetlen közelében és huzamosabb ideig tartózkodik valaki. Felidézte, hogy hét-nyolc évvel ezelőtt izotópot szállító autójuk Ceglédnél vonattal ütközött, a kapszula kirepült, de a környezetre semmiféle veszélyt nem jelentett.

A gyakorlat az eltervezetteknek megfelelően zajlott le, és annyira életszerűen, hogy akadt járókelő, akin komoly rémület lett úrrá, ami csak az után oldódott, hogy megtudta, valójában nincs komoly probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában