Egészségnap

2018.10.16. 10:00

„Veszélyvágta” a Pacsai Általános Iskolában – Az egyik foglalkozás elaltatta a gyerekeket

„Egy októberi szombati tanítási napon egészségnap keretein belül láttuk vendégül a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI), a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és a Zala Megyei Kormányhivatal szakembereit”, tájékoztatta szerkesztőségünket az iskola igazgatója, Pálos Henrietta. Az összefoglalót adjuk most közre.

ZH

A dietetikus irányításával és a mulázsok segítségével egészséges étrendet állítottak össze a diákok Fotók: Pacsai Általános Iskola

A szombati pacsai tanítási, tematikus iskolai napon zajló eseményekről az EFI szakmai vezetője, dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya adott tájékoztatást az iskola számára is.

A szájüreg egészsége is része az általános egészségnek

– A „Veszélyvágta” névre keresztelt program nem más, mint a gyermekek számára az egészséges életmóddal kapcsolatos fontos ismeretek átadása, melyek elősegítik az egészségtudatosabb életvitelt fiatalkorukban és felnőttkorukban egyaránt. Egyfajta tudástárról van szó, melynek birtokosaként tudatosan, testünk- lelkünk egészét vigyázva élhetünk. A nap során nyolc helyszínen, nyolc különböző témakörben forgószínpadszerűen foglalkoztunk a tanulókkal. Az igazgató asszony jelezte, Parragi Katalin és Antiné Tóth Szilvia alsós tanulóik számára a helyes kézmosás fontosságáról, valamint annak pontos lépéseiről tartott foglalkozást. Ezt követően mindenki alaposan kezet mosott, majd az eredményt az UV-lámpa segítségével ellenőrizték a szakemberek.

A nem látó társaik mindennapjaiba élhették bele magukat a diákok

„Felsőseinknek érzékenyítő, figyelemfelhívó előadást tartottak a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. Beszéltek a szerek szervezetre gyakorolt káros hatásairól, valamint az alkohol fogyasztásának fiziológiás és mentális, közösségre és egyénre ható erejéről” – írja a város tanintézményének vezetője. Palkó Melinda segítségével pedig átélhették a gyerekek a látásfogyatékos társaik mindennapi helyzetét, hiszen bekötött szemmel kellett tárgyakat felismerni, azok párját megtalálni. Végvári Viktória dietetikus közreműködésével egészséges étrendet állítottak össze a pacsai tanulók, melyet egy speciális, úgynevezett „okostányér” használatával, sikerre vittek. A diákok a csoportvezető irányításával, valamint a hozott mulázsok (élelmiszermakettek) segítségével, adott szempontok mentén csoportosították a különböző élelmiszereket. Gaál Boglárka családterapeuta pedig egyenesen „elaltatta” a tanulókat. Az alkalmazott relaxáció hatására az izmok ellazultak, kellemes, nyugodt állapotba kerültek a jelenlévők.

A dietetikus irányításával és a mulázsok segítségével egészséges étrendet
állítottak össze a diákok Fotók: Pacsai Általános Iskola

Dr. Ágostonné Kovács Ildikótól megtudhatták a résztvevők, hogy a szájüreg egészsége része az általános egészségnek. A diákok a hozott mulázsok és szájápolási eszközök segítségével gyakorolhatták a helyes fogápolás lépéseit, megfelelő mozdulatait. „Alváshigiéné gyerekeknek” címmel dr. Szabó József terapeuta beszélt a jó alvás feltételeiről, az alvási környezetről, valamint a táplálkozás–alvás kapcsolatrendszeréről. A beszélgetések, foglalkozások során az egészség témakörének számos szegmensével foglalkoztak, a diákok a feltett kérdéseikre is választ kaphattak.

A résztvevők számára gyorsan és aktívan telt a szombati munkanap. A pacsai pedagógiai program szerves eleme a tanórán kívüli pedagógia, azaz az ismeretek átadásának a hagyományostól eltérő módja. Ezen szemlélet mentén a tanév során több alkalommal projektek, témanapok és témahetek köré szerveződik az oktatás. Tapasztalataik szerint az elsajátítandó tudáselemek ilyenfajta alkalmazása hatékony ismeretbővítést eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában