A forradalom bátorságát a fiatalok adták

2018.10.24. 07:00

Ünneplés a megyeszékhelyen: Balaicz Zoltán mondott beszédet az 56-os emlékműnél

1956 az egész magyar nép forradalma volt, de az erejét, az igazi bátorságát mégiscsak a fiatalok adták.

Magyar Hajnalka

Balaicz Zoltán kitért a szimbolikus Petőfi idézetet hordozó kőlap történetére is. Az ünnepség résztvevői meg is tekinthették a különös sorsú kőtáblát Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A fenti gondolatra fűzte fel beszédét Balaicz Zoltán polgármester kedden az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója előtt tisztelgő városi ünnepségen az Ady utcai emlékműnél.

Szükség volt a fiatalok lendületére

A polgármester kiemelte, a fiatalok lendülete kellett ahhoz, hogy a félelmet félresöpörve elsők legyenek, és kivonuljanak az utcára, kiállva önmagukért, egymásért, a magyar nemzetért. Lelkesítettek, bátorságot öntöttek másokba is, a nép ezekben a napokban igazi összetartó nemzetté vált, és mindenki ugyanazt akarta. A kommunista diktatúra pedig leforrázva állt az események hirtelensége, céltudatossága, harciassága és ereje előtt.

Balaicz Zoltán kitért a szimbolikus Petőfi idézetet hordozó kőlap történetére is. Az ünnepség résztvevői meg is tekinthették a különös sorsú kőtáblát Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Amikor október 26-án Zalaegerszeget is elérte a forradalmi hullám, szintén a fiatalok kezdték a tüntetést – folytatta a polgármester. A tömeg hamarosan több ezresre duzzadt, és a vasútállomás előtti téren ledöntötték a megszálló szovjet csapatokat dicsőítő, 1955-ben avatott felszabadulási emlékművet. Az elnyomás jelképét azonban 57-ben visszaállították a kommunisták, s csak tavaly került lebontásra. A dombormű leemelésekor derült ki, hogy annak hátlapjába vésve évtizedekig egy drámai Petőfi idézet rejtőzött, ami akár a vérbe fojtott 56-os szabadságharcról is szólhatna. Ékes szimbóluma ez annak, hogy a magyar lelkekben ugyanígy tovább élt elrejtve és titokban 56 eszméje. S lám, a diktatúra végül tényleg összeomlott, mert a kemény idők sohasem olyan kitartóak, mint a kemény emberek.

A beszédet műsor követte, majd koszorút helyezett el az emlékműnél a városvezetés, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint számos rendvédelmi és társadalmi szervezet, intézmény képviselője.

Több helyszínen emlékeztek

A délutáni ünnepséget megelőzően több helyszínen felidézték még 56 emlékét. Koszorúzás zajlott Szerencsés Rudolf, a Zalaegerszegi Forradalmi Tanács utolsó elnöke emléktáblájánál a Mindszenty-iskolában, dokumentumfilmet vetítettek a zalai meghurcoltakról a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén, csendes főhajtáshoz szolgált helyszínül az 56-os kopjafa, továbbá ökumenikus istentiszteletet tartottak az évforduló tiszteletére a református templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában