Marhaőrzők találkozója

2018.10.02. 12:00

Új helytörténeti kötetet mutattak be a zalaegerszegi pásztorünnepen

A pásztorünnepként tisztelt Szent Mihály napján mutatták be Nagy Lajos Marhaőrzők találkozója, Vallomások a gyermekpásztorkodásról című kötetét.

Fincza Zsuzsa

A kép jobb szélén Nagy Lajos pengeti a húrokat – 42 évvel ezelőtt ő alapította a Válicka Citerazenekart. Mellette alapító tagtársai: Szigeti Zsoltné, Kupó Bernadett, Mrakovics József, Nagy Sándorné és Nagy Sándor Fotók: Fincza Zsuzsa

Zalaegerszeg déli, Válickaparti városrészének amatőr helytörténészeként ismert Nagy Lajos, aki már számos néprajzi kötettel gyarapította Botfa kulturális értékeit, alig több mint egy éve kezdett hozzá, hogy megmentse a feledéstől a múlt századi falusi életforma, a családi pásztorkodás, a legelőkön is vidáman, izgalmasan töltött gyermekkor emlékeit. Feleleveníteni a nehéz, de szép időszakot, összehívta az egykori marhaőrző pajtásokat, a visszaemlékezéseket lejegyezte, formába öntötte, s a Válicka Citerabarátok Egylete kiadásában, dr. Gyimesi Endre lektorálásában megjelent kötetet a visszaemlékezők társaságában szombaton mutatta be a szépszámú érdeklődőnek.

A zene világnapjának küszöbén az ünnepség természetesen muzsikával és népdallal kezdődött, a szomszéd falubeli Csatári Pávakör és a Citerazenekar – mint nevetve mesélték, anno a két település gyermekpásztorainak volt néhány közös legelői élményük – zalai, szatmári és Galga- menti népdalokkal idézték fel a kor hangulatát. Őket botfai eredetű népdalokkal a Válicka Citerazenekar követte, s ez alkalommal Nagy Lajos is pengetőt vett a kezébe, nem véletlenül persze, hiszen 42 évvel ezelőtt ő alapította az azóta már országos hírű, sőt határainkon túl is ismert együttest. „Engem az a tudat lelkesít, hogy a magyarság egyik néprajzi szempontból legérdekesebb népe hagyományainak örökbecsű kincseit fogom megmenteni…

A szerző néhány könyve

Tudtam és tudom, hogy ha én a vidék néprajzi anyagát össze nem gyűjtöm, az örökre el fog veszni…” – idézte köszöntőjében Gönczi Ferenc néptanító Göcsej és Hetés néprajzát megörökítő könyvében írt gondolatait Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a településrész városrészi képviselője. Dr. Gyimesi Endre helytörténész, levéltáros, Zalaegerszeg volt polgármestere ajánlójában Nagy Lajos könyvét is ilyen pótolhatatlan, utolsó pillanatban elvégzett munkának nevezte. A kiadvány borítóját a szintén botfai Széchenyi László amatőr festő lomok közül megmentett tusrajza díszíti.

A kép jobb szélén Nagy Lajos pengeti a húrokat – 42 évvel ezelőtt ő alapította a Válicka Citerazenekart. Mellette alapító tagtársai: Szigeti Zsoltné, Kupó Bernadett, Mrakovics József, Nagy Sándorné és Nagy Sándor Fotók: Fincza Zsuzsa

A rendezvény végén Nagy Lajos szólt a kötet megszületésének körülményeiről, az örömről, amellyel a hajdani, ma már szépkorú marhaőrzők felidézték a gyermekkorukat, az egyszerű, de leleményes játékaikat. S a múltidézés a rendezvényen is folytatódott, hiszen az a vacsora után baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában