Rendezvények

2018.10.06. 07:00

Több zalai településen már pénteken megemlékeztek az aradi vértanúkról

A megye több településén már pénteken megtartották az aradi vértanúk, valamint gróf Batthyány Lajos miniszterelnök 169 évvel ezelőtti kivégzésére emlékező rendezvényeket. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át.

Arany Gábor, Korosa Titanilla, Péter Árpád

Dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, megyei főkapitány és dr. Molnár József városi rendőrkapitány koszorút helyez el Zalaegerszegen, Csány László szobránál Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Zalaegerszegen az emlékezők menete a városházától vonult Csány László, a szabadságharc vértanújának szobrához, ahol Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet. Mint fogalmazott: az aradi vértanúkra emlékezni kell, nemcsak őmiattuk, hanem a további halálra ítélt százak, bebörtönzött ezrek, büntetéssel sújtott tízezrek miatt. Ez a tizenöt ember – a 13 tábornok, valamint Batthyány, Csány – magába sűríti a magyar forradalom és szabadságharc felemelő és tragikus sorsát. Anyanyelvét és családi hátterét tekintve nagyon különböző emberek vívták önkéntes harcukat egyetlen zászló alatt – a magyar szabadság zászlaja alatt, Magyarország szabadsága és függetlensége érdekében. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, megyei főkapitány és dr. Molnár József városi rendőrkapitány koszorút helyez el Zalaegerszegen, Csány László szobránál Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Lentiben az Október 6-i Emlékparkban rendeztek tegnap ünnepséget az aradi vértanúk tiszteletére. A megemlékezésen Horváth László polgármester mondott beszédet. Felidézte az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését, a megtorlást, az áldozatok sorsát. Az Aradon kivégzett vértanúkról így emlékezett: – Hazafiak voltak és katonák, tudták, hogy életük a tét – mondta Horváth László. – Az azonban nem volt törvényszerű, hogy halálos ítéletük a teljes magyar nemzet megfélemlítését szolgálja. Igen, mert a kivégzettek a becsület és a bátorság mintaképei voltak. Hitték, hogy van lehetőség arra, hogy az ország, melynek ők is részei, egyszer valóban szabaddá és önállóvá válhat.

A beszédet követően a Lámfalussy szakképző iskola diákjai adtak műsort, majd a megemlékezők helyezték el koszorúikat az emlékparkban.

Hévízen Papp Gábor polgármester – miután felelevenítette Móra Ferenc szabadságharcról szóló novelláját, Kuckó király történetét – kijelentette, 1848–49 hőseinek példaadása a hazaszeretet, az összefogás és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságára mutat rá. – Batthyány Lajos és ’48 valamennyi hősének vértanúsága az ország kiegyezés utáni egyedülálló felemelkedésében, a magyar polgárosodásban nyerte el értelmét – szögezte le a városvezető. A hévízi megemlékezésen az Illyés-iskola diákjai verses-zenés műsorukkal tisztelegtek a hősök és mártírok emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában