Odaadni magunkat egészen

2018.10.02. 12:16

Önkéntes szolgálatot szervez a Kaposvári Püspökség

Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke hétfő este munkatársaival Nagykanizsán is bemutatta a Szent Fausztina Irgalmasság Háza szociális jellegű szolgálatot.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

Az eseményre a Jézus Szíve plébánia közösségi házában került sor. A szép számú megjelentet Szűcs Imre plébános, helyettes esperes köszöntötte, aki elmondta: öröm számára, hogy Varga László a püspöki székhely Kaposvár mellett Nagykanizsán is létre kíván hozni egy Szent Fausztina Irgalmasság Háza-központot. Ezt követően a püspök atya vázolta elképzeléseit.

- Az életemet leegyszerűsítette egyetlen szóra az évtizedek alatt a Szentlélek: ez pedig az irgalom – bocsátotta előre Varga László. – Első plébánosi helyemen sérülteket fogadtam be: egy 100 százalékosan béna férfit, akit 7 éven át gondoztunk a haláláig és egy állami gondozott fiút, aki 4 évig maradt velünk. Miután ez megtörtént, azt kértem Jézustól, mutassa meg, mi legyen az én utam, csináljam-e ezt tovább, vagy ne. Amikor Kaposvárra kerültem, két levelet kaptam a püspökömtől. Az egyikben kórház-, a másikban pedig börtönlelkészi megbízást kaptam, így a két sérültem helyett rögtön lett 600. Ebből fakadóan, amikor megtudtam, hogy Ferenc pápa püspökké nevez ki, úgy gondoltam, nem lehet más a jelmondatom, jelszavam, mint az irgalom. Olyan egyházmegyét szeretnék, ahol segítik a szegényeket, a sérülteket, a sebzett embereket, ahol Isten irgalmasságáról tesznek bizonyságot a hívek és a papok is. Ennek a megvalósulását szolgálja a Szent Fausztina Irgalmasság Háza, mely egyfajta lelki épület, keretet ad mindannak, amiről az előbb beszéltem.

Varga László püspök munkatársaival, köztük Hágen Ilona Edit nővérrel közösen ismertette elképzeléseit
Fotó: Szakony Attila

 

A részletekről munkatársai, Hágen Ilona Edit nővér, az Irgalmasság Háza koordinátora, Udvardy Márton, állandó diakónus, az Eloldozva Szolgálat vezetője, és Balogh Mónika, az Imádság Háza koordinátora beszélt. Mint az elhangzott: az Imádság Háza és az Eloldozva Szolgálat az Irgalmasság Háza tartópillérei, s ezen kívül szeretnének nagy hangsúlyt fektetni a kritikus élethelyzetben lévők szolgálatára, valamint a családok, gyermekek és az ifjúság számára nyújtott prevencióra. Ezekbe a szolgálatokba várnak önkénteseket.

Mint arra a tájékoztató zárásaként Varga László püspök rámutatott: az önkéntesek többek közt betegeket, magányos időseket, hospice-betegeket, fogyatékkal élőket látogathatnak, segíthetnek nehéz sorban élő családoknak, gyerekeknek a tanulásban, sokféle lehetőség van a segítségnyújtásra. Aki vállalja az önkéntességgel járó komoly feladatot, annak viszont azt kell átgondolnia, mennyi az az idő, amit biztosan rá tud áldozni erre. Viszont maga is nyer vele: látni fogja az élet értelmét, s az életet, mint ajándékot egy másik szemszögből, rengeteg hálát kap a gondozottaktól, s nem utolsósorban, tudományosan bizonyított, hogy az önkéntesség vállalása meghosszabbítja az életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában