Az európai hatalmak ellenezték a megtorlást

2018.10.08. 07:00

Lendván is megemlékeztek az aradi vértanúkról

A progresszió veszített az ellenerőkkel szemben – hangzott el azon a péntek esti lendvai megemlékezésen, ahol dr. Göncz László író-költő, történész és Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elevenítették fel az 1849. október 6-i tragikus eseményeket, valamint az odáig vezető utat.

Gyuricza Ferenc

Kis Gábor (balról) és dr. Göncz László a Bánffy Központban tartott megemlékezésen Fotó: Gyuricza Ferenc

Kitértek arra is, hogy az európai geopolitikai helyzetben a nagyhatalmaknak nem volt érdeke a Habsburg birodalom megbomlása, ezért tevőlegesen nem támogatták a szabadságharc ügyét, így – bár a magyar katonai sikerek komoly eredményeket hoztak – az orosz beavatkozással törvényszerű volt a szabadságharc bukása. A megtorlást azonban végig ellenezték az európai hatalmak, maga az orosz cár is többször figyelmeztette miatta a császári udvart.

Kis Gábor (balról) és dr. Göncz László a Bánffy Központban tartott megemlékezésen Fotó: Gyuricza Ferenc

A helyi vonatkozásokra is kitértek, megemlítették, hogy az első felelős magyar kormány miniszterelnökének, gróf Batthyány Lajosnak számos birtoka volt a Muravidéken, letartóztatását követően pedig mintegy két hónapon át Ljubljanában raboskodott, amiről ma már emléktábla is tanúskodik. Felidézték Csány László kormánybiztos szerepét is, aki Batthyány után a második legmagasabb rangú politikai áldozata lett a megtorlásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában