70 éves Izrael

2018.10.18. 14:00

Az izraeli nagykövet, Yossi Amrani tett látogatást Zalaegerszegen

A hagyományokhoz híven tegnap zajlott az a faültetés a megyeszékhelyi zsidó temető előtti Remény parkban, amely ötévente szimbolizálja a magyar és a zsidó állam együttműködését, az emlékezet ébrentartását, és a virágzó jövőbe vetett hitet.

Arany-Horváth Zsuzsanna

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

70 éves Izrael

A faültetési ceremónia és az utána következő kötetbemutató az Izrael állam létrehozásának 70. évfordulójához kapcsolódó események záróaktusa volt. Izrael budapesti nagykövete, Yossi Amrani és Balaicz Zoltán polgármester, Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, valamint a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság zalai szervezete képviseletében Matyéka István ültette el a certisz fát. Elhangzott, a fák ugyanúgy növekednek, mint az országok közötti együttműködés jelei. A nagykövet jelezte, a faültetés a világ minden táján a barátságos jövő jelképe, egyben megköszönte a magyarok, a zalaegerszegiek részéről érkező kitüntető figyelmet, a méltó emlékezet fenntartását.

Ezután a zsidó közösségi házban mutatták be a baráti társaság zalai szervezetének tevékenységét bemutató 25+1 című kötetet. Matyéka István mellett Siklósi Vilmos, a társaság vezetésének tagja, egyben a zsidó hitközség elnöke vázolta a könyv szerkezetét, amely 1990-től kezdve tekinti át a magyar-izraeli baráti társaság és a hitközség által szervezett programokat. A közösség identitását erősítő eseményeken túl Zalaegerszeg kulturális életét és a hajdan itt élő zsidó városlakók emlékezetét gazdagító rendezvények lenyomata a kötet. A két éve Magyarországon diplomáciai szolgálatot teljesítő Yossi Amrani nagykövet maga is írt előszót a kötetbe, ahogy a bemutatón részt vevő és a közösség munkáját méltató Balaicz Zoltán polgármester.

Siklós Vilmos, Matyéka István, Balaicz Zoltán, Yossi Amrani és Preisz József ültette el a certisz fát
Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Lendvával közös pályázat

A város első embere leszögezte, a társaság megkerülhetetlen részévé vált Zalaegerszeg elmúlt 28 évének, azért, mert a vezetői a semmiből újrateremtették a hajdan gazdag kultúrájú közösséget. Reményét fejezte ki, hogy lesz kinek továbbadni mindazt, amit létrehoztak, hogy továbbéljenek az értékes hagyományok. A nagykövettel folytatott tárgyalásból kiemelte, a járműipari teszt­pálya ad közös gazdasági együttműködést, valamint a 2020-ban esedékes eseménysort. Ismeretes, a holokauszt előtt szintén erős zsidó közösséggel rendelkező Lendva pályázik az Európa kulturális fővárosa címre, ehhez partnerül hívta Zalaegerszeget. Ennek keretében a tervek szerint bemutatható lesz a térség zsidóságának hagyatéka.

Yossi Amrani köszöntőjében elmondta, megható az az elhivatottság, amivel szerte Magyarországon találkozik, amikor Izrael 70 évvel ezelőtti alapítása kapcsán különböző rendezvényeken vesz részt. A történelmi tények szomorúvá tesznek, de a jelen eseményei biztatóak a jövőre nézve, vélte a diplomata. Yossi Amrani hangsúlyozta, Izrael az egyetlen otthona a zsidó embereknek, de ahogy Zalaegerszegen, úgy más magyar városokban is módjuk van ma békében, nyugalomban élni, értékekkel hozzájárulni lakóhelyük mindennapjaihoz, dacára annak, hogy az 1000 éves magyar történelem is hordoz szenvedést, tragédiát a számukra.

A nagyköveti látogatás a baráti társaság születésnapi kötetlen beszélgetésével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában