Tehetség és alázat a sikerük titka

2018.10.11. 07:00

A zalai fiatalok remek eredményekkel tértek haza a szakmák Európa-bajnokságáról

Szeptember 26–28. között a magyar főváros adott otthont a szakmák Európa-bajnokságának, az EuroSkillsnek. A kétévente megrendezett nemzetközi szakmai versenyre 28 országból érkeztek versenyzők. A magyar fiatalok jól szerepeltek, 3 arany-, 3 ezüst-, 3 bronz- és 8 kiválósági érmet szereztek. Köztük szépen teljesített három zalai fiatal is.

Benedek Bálint, Hajdu Péter, Keszey Ágnes

Balogh Krisztián a munkadarab egyik részével és a bronzéremmel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Balogh Krisztián bronzérmet szerzett

A fővárosi Hungexpón megrendezett EuroSkillsen, a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán a kőfaragók között harmadik helyen végzett a nagykanizsai Balogh Krisztián.

A 19 éves fiatal édesapja, Balogh József műkövesként dolgozik, így a kövek iránti rajongása már korán elkezdődött. A kőfaragó feladata, hogy a különféle geometriai vonalakat a kövekbe átvezesse. Az építőiparban a homlokzatok készítésekor nagy hasznát veszik eme tudással rendelkező szakembereknek. Krisztiánt a ritka szakterület 2014-ben a gödi Piarista Szakképző Iskolába vezette, ahol tavaly szakmunkás-bizonyítványt szerzett.

– Nagyon tetszik az, hogy maradandót alkothatok, ami sok száz év múlva is ugyan-olyan lesz, így a jövő generációi előtt is letehetem a névjegyemet – mondta Krisztián. – A mesterség kihalófélben van, ezért jó lenne, ha minél többen ragadnának vésőt, s próbálnák ki magukat ebben az igazán férfias szakmában. A versenyen egyébként nem lehetett használni gépeket vagy modern vágó berendezéseket, pusztán egy pneumatikus, levegővel működő vésőpisztoly segítette a munkánkat, gyorsította a folyamatot. Azonban a jól ismert hagyományos manuális vésővel lehetett a legjobb hatást elérni. A való életben a szakma modernizált és felszerelt, bár a kézimunkát sokkal jobban megbecsülik.

Balogh Krisztián a munkadarab egyik részével és a bronzéremmel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Balogh Krisztián kivételesen szép és precíz munkáival már a szakmunkásképzés alatt kivívta tanárai elismerését. Ezért mestere, Gill Viktor kőfaragó-kőszobrász szakértő és ifj. Nagy János kőfaragó javaslatára indult az Európa-bajnokságon, melyen rajta kívül német, osztrák, francia, finn, orosz, szlovén, horvát, svájci és indiai fiatalok is versengtek.

– Már a verseny előtt eléggé feszült voltam, ekkor kellett összeállítani a saját kis műhelyemet – folytatta. – Mintegy bemelegítésként tetszés szerint lehetett faragni egy próbakőbe. Sokan, például a szlovén ellenfelem is meglepően szép tagozatot faragott rövid időn belül. Nem vállaltam extra kockázatot, egyszerű betűvetést készítettem, úgy döntöttem ráérek a versenynapon fizikailag „meghalni”. A verseny napján már csak a feladatra, annak is a precíz elvégzésére koncentráltam. Sablonkészítés, betűvésés-ornamentika, illetve egy összetett rózsaablakelemet kellett faragni a tardosi márványba. Erre 18 óránk volt három napra lebontva. Először kétórás limitidő alatt sablonokat kellett gyártanom a tardosi vörös mészkőhöz. Ezek után kezdődött a faragás, itt jól teljesítve hagytam le a többi indulót.

A kanizsai fiatal szerint a verseny második napja volt a legnehezebb, hiszen itt rengeteg anyagot kellett kiszednie rövid idő alatt a kőből. Ez eléggé sok energiába telt, ekkor elérkezett egy olyan holtponthoz, amikor elfáradt, úgy érezte itt a vége, le kell ülnie. Szerencséjére épp ekkor következett az egyórás ebédszünet, így sikerült annyi energiát szereznie, ami nap végéig kitartott. Krisztián és mestere ekkor már látta, hogy a dobogó elérhető cél, csak bele kell adni mindent, s nem szabad hibát véteni.

– A tudattól, hogy közel a dobogó, talán még stresszesebb lettem – mondta Krisztián. – Amikor megszólalt a viadal végét jelző duda, akkor Gill Viktorhoz rohantam és ünnepelni kezdtünk, hiszen a sokkal rutinosabb svájci és osztrák induló mögött értékes bronzérmet szereztem. Ez a kitűnő eredmény soha nem jöhetett volna létre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara zökkenőmentes szervezése, Gill Viktor felkészítő, valamint a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum támogatása nélkül. Utóbbi intézmény a felkészülést támogatta a szerszámokkal, műhellyel és egyéb eszközökkel.

A fiatal szakmunkás eltökélt és sikerre éhes, hiszen úgy érzi, hogy ennél jobb eredmény elérésére is képes. Legközelebb jövőre Kazanyban a szakmák világbajnokságán fogna újra vésőt a kezébe.

Hédl Ádám Zoltán kiválósági érmet kapott

Kőműves szakmában 14 versenyzőből állt a nemzetközi csapat, a Zalaegerszegi SzC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója, Hédl Ádám Zoltán közöttük a hetedik lett, de színvonalas munkáját kiválósági éremmel jutalmazta a szakmai zsűri.

– Még jobban beleszerettem a szakmámba – szögezte le a fiatalember, amikor arról faggattuk, hogy megérte-e a hónapokon át tartó rengeteg gyakorlás és lemondás. Ádámnak ugyanis ez volt a második nagy nemzetközi szakmai versenye, tavaly Abu Dhabiban részt vett a WorldSkillsen, a szakmák olimpiáján. Azaz több mint két éve versenyez, de mint mondta, ez volt az utolsó.

Hédl Ádám Zoltán kiválósági éremmel tért haza Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

– Örülök, nagyon elégedett vagyok az eredményemmel. Az volt a vágyam, hogy bekerüljek az első tízbe, és külön öröm, hogy a munkámat kiválósági éremmel is jutalmazták. Nagy kihívás volt a feladat, fel kellett falazni a Lánchíd és a Hősök tere kicsinyített mását. A két modul elkészítésére két és fél nap állt rendelkezésre.

Látva a tervrajzokat, az említett két építészeti remeket mintegy másfél, illetve két és fél méteres méretben kellett elkészíteni, tele ívekkel, különböző szögben vágott téglákkal, nyilván a szakma nehéz elemeinek esszenciáját követelték meg a verseny kiírói.

– Egyelőre tanulok, mert tavaly beiratkoztam az iskolámban, a Széchenyiben a tetőfedő szakmára, mint másodszakmára. Ezt befejezem, aztán lesz néhány hónapom eldönteni, hogy milyen munkaadónál helyezkedjek el. Vannak állásajánlataim. A kőműves és hidegburkoló, valamint a tetőfedő szakma sok lehetőséget kínál. Nem szeretném a megszerzett tudásomat veszni hagyni azzal, hogy éveken keresztül csak vakolok. A falazás és a burkolás áll a szívemhez legközelebb, a padlóburkolás, a térkövezés, a csempézés. Ezek nagyon igényes munkák, ráadásul látványosak, és csodálatos dolgokat lehet velük létrehozni. Ráadásul meg is fizetik. Aztán később szeretnék majd önálló vállalkozóvá válni.

Felkészítője, Gángó-Péter Diána mérnöktanár a kőműves szakmai versenyzők felkészítője országos szinten is, és mint elmondta, ha Ádám már nem is versenyez tovább, kollégaként szívesen látja az elkövetkező években csapatában, a következő tehetséges fiatalok egyik felkészítőjeként.

Papp Viktória Dóra is éremmel térhetett haza

Kiválósági érmet szerzett Papp Viktória Dóra is, a Zalaegerszegi SzC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma színeiben induló kozmetikus az idei EuroSkills versenyen. A keszthelyi szakiskola számára nem csak azért volt jelentős a versenyen való részvétel, mert Papp Viktória Dóra Magyarországot képviselte és ért el jeles eredményt a szépségápoló szakma versenyében, hanem azért is, mert e kategória szakértője és a felelőse a keszthelyi intézmény gyakorlati oktatásvezetője, Linhart Rita volt.

Papp Viktória Dóra éppen arckezelést végez Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

– Neki az volt a feladata és felelőssége, hogy a legapróbb fültisztító pálcikától a milliós értékű gépekig minden rendelkezésre álljon – mondta Csótár András, az Asbóth-iskola igazgatója. Egy 350 négyzetméteres területen 16 munkaállomást kellett berendeznie. Ez hosszú felkészülési szakaszt jelentett, a verseny előtti három hétben pedig csak ezzel foglalkozott. Voltak segítői, volt Asbóthos versenyzők, hiszen több volt tanulónk részt vett nemzetközi versenyeken. Büszkék vagyunk arra, hogy minket bíztak meg ezzel a feladattal.

Az egykori tanítványok – ma már gyakorló kozmetikusok – a mostani versenyző felkészítését is segítették, több munkacsoportban. Száz napig gyakoroltak, fejlesztették az elméleti és gyakorlati tudást – erre az időre Papp Viktória Dórát ki tudták vonni a munkából (egy keszthelyi kozmetikában dolgozik), hogy csak az eljövendő versenyre tudjon koncentrálni.

– Volt egy ápoló kozmetikai rész, volt versenyzők és az én segítségemmel – vette át a szót Linhart Rita. – A körmös részben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tagozata vett részt hét oktatóval. Az egyik legnevesebb sminkes, Sipos Zita is mellénk állt. A szponzor cégek is betanítottak munkafolyamatokat.

Mint megtudtuk: a szépségápolás szakma versenye igen összetett, s a hazai versenyzőnek új ismereteket is el kellett sajátítani. Más országok gyakorlatától eltérően például hazánkban a manikűr, pedikűr, körömépítés és díszítés nem tartozik a kozmetikusok képzéséhez és munkájához.

Linhart Rita kiemelte, hogy mindezek mellett szakmai alázat és rengeteg szorgalom kell a sikerhez.

– Háromnapos volt a verseny, az elsőn két hosszabb feladat volt: délelőtt egy szőrtelenítés pedikűrrel, délután pedig alakformáló testkezelés – emlékezett vissza Papp Viktória Dóra. – A második napon volt egy arckezelés, délután pedig egy sminket kellett elkészíteni, hozzá illő körömmel. Ennek témája a nyolcvanas évek hangulata volt. Az utolsó napon „meglepetés” feladat volt, aznap délelőtt derült ki, hogy mit kell elvégezni: ez egy hát-és egy arckezelés volt.

A megszerzett kiválósági érem nem csak a fiatal szakembernek, hanem az iskolának is dicsőség, s az intézmény vezetője szerint minta is mások számára.

– A szakképzésben nagyon nagy lehetőségek vannak – hangsúlyozta Csótár András. – A jó szakmai felkészültség biztosítja egy fiatal jövőjét, jó megélhetését és társadalmi megbecsültségét. A mi feladatunk az, hogy ezt előremozdítsuk a gazdaság érdekében. Azért örülünk, hogy vannak ilyen tehetséges versenyzők, mert az ő munkájuk, hozzáállásuk példa lehet a többiek számára – fogalmazott az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában