A fehér barátok emlékezete

2018.10.15. 10:00

A pálosok szerepvállalása került a fókuszba az iharosi találkozón

A hétvégén második alkalommal rendezték meg a ma somogyi, de korábban Zalához tartozott településen a Fehér Barátok Emlékezete Térségünkben című eseményt, melynek keretében egy újabb fontos helytörténeti beruházás avatására is sor került.

Horváth-Balogh Attila

 Horváth Győző polgármester, Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke, Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes, Csóka János pálos tartományfőnök és Dr. Szentirmay Tamás a pálosrend hivatalvezetője a kiállítóház előtt beszélget az épület megáldása előtt

Fotó: Horváth Endre

 

A rendezvény alapötletét 2017-ben az adta, hogy az Iharos környéki, somogyi és zalai településeken jelentős volt a történelem folyamán a pálos szerzetesrend működése, tevékenysége. A mostani eseményen többek közt a szomszédos Pogányszentpéter is képviseltette magát a Ciklámen Nyugdíjas Klub és Kardos Györgyi polgármester személyében, a településen tavaly ősszel kezdték meg a régészek az egykori pálos kolostor romjainak feltárását. Zala megyéből pedig első alkalommal Lispeszentadorján község delegációja vett részt Árkus Béla polgármester vezetésével, náluk az egykori Szentadorján településrész temetőjében áll egy rom, amelyet pálos romként tartanak számon. Az ünnepi szentmise előtt Horváth Győző, a házigazda Iharos polgármestere köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: míg korábban a vendégeket ünnepélyes öltözékben fogadta, addig most a szentmisén az általa vezetett, a fennállásának 18. évfordulóját éppen most szombaton ünneplő helyi civil szervezet, a Szent László Király Lovagrend viseletét öltötte magára, utalva ezzel arra, hogy a település pálos kapcsolatainak felélesztését a lovagrend kezdeményezte még 2009-ben. Megtisztelőnek nevezte, hogy Iharos adhat helyt jövőre a pálos települések következő országos találkozójának.

Horváth Győző polgármester, Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke, Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes, Csóka János pálos tartományfőnök és Dr. Szentirmay Tamás a pálosrend hivatalvezetője a kiállítóház előtt beszélget az épület megáldása előtt
Fotó: Horváth Endre

A szentmisére a Gyümölcsoltó Boldogasszony Katolikus templomban került sor, melyet Csóka János, a pálos rend magyarországi tartományfőnöke és Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes celebrált. A szentmise végén Bíró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a megjelenteket, s méltatta a Somogyban a régi időkben tevékenykedő szerzetesrendek munkáját, különösen a bencésekét és a pálosokét, melyeknek az ország erős keresztény alapjainak kiépítésében fontos szerep jutott. Ezt követően a jelenlévők átvonultak a volt községháza épületéhez, melynek homlokzatát a Belügyminisztérium 1,25 millió forintos támogatásából most újították fel. Az épület új funkciót és nevet kapott: eztán a pálosok egykori történetírójáról és a rend generálisáról elnevezve Gyöngyösi Gergely Kiállítóház és Helytörténeti Gyűjteményként működik tovább. A szombati avatáson Csóka János pálos tartományfőnök megáldotta, felszentelte az épületet, majd Horváth Győző polgármester és Bíró Norbert megyei közgyűlési elnök a tartományfőnök társaságában átvágta az épület bejárata előtti nemzeti színű szalagot. Végezetül az épületben található pálos kiállításról rövid ismertetőt tartott János atya a jelenlévők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában