Péntek reggelig horgászati tilalom van érvényben

2018.09.26. 08:00

Ponty került a Csónakázó-tóba Nagykanizsán

Három helyszínen harminc mázsa pontyot telepítettek kedden a Csónakázó-tóba a megfelelő ökoszisztéma fenntartása érdekében.

Benedek Bálint

Németh László (középen) figyeli, ahogy a 30 mázsa ponty a tóba kerül Fotó: Gergely Szilárd

A zalai megyehatárhoz közeli somogyi ágneslaki halastóból érkezett pontyok a teherautó platóján három edényben várták, hogy új otthonukban lubickolhassanak. A telepítésért Németh László, a kanizsai Vas­utas Horgász Egyesület vezetője felelt, aki elmondta: a Csónakázó-tó jellegzetessége, hogy a horgászok kilencven százaléka a pontyra koncentrál, ebből fogy a legtöbb, ezt pedig pótolni kell.

– Péntek reggelig horgászati tilalom van érvényben, a halaknak időt kell hagyni, hogy feltérképezzék a medret, megtalálják a helyüket a vízben – tette hozzá a szakember. – A pecások ezt követően úgynevezett konyhakész halat foghatnak ki a tóból, hiszen ezek súlya 1,5-2 kilogramm, amit nem kell visszadobni.

Németh László (középen) figyeli, ahogy a 30 mázsa ponty a tóba kerül Fotó: Gergely Szilárd

Németh László elmondta: a Csónakázó-tó vize a pontynak túlságosan tiszta, kevés benne a plankton, vagyis az ikráknak nincs élelmük. Ezzel szemben a süllő, valamint a harcsa jól él. A mesterséges tó többnyire szabadidős célokat szolgál, itt nincs lehetőség a trágyázásra, a táplálásra. A horgászokat elkényeztették, hiszen idén eddig 63 (!) mázsa ponty, 10 mázsa keszeg, 3500 előnevelt süllő és 50 ezer 2-5 centiméteres csuka került a tóba.

– A tilalom feloldása után, szombaton 8 órától a Vasutas Horgász Egyesület a Balatoni Horgász Szövetséggel karöltve Kanizsa-Balaton Kupa horgászversenyt szervez – így Németh László. – Zalából egyedül leszünk, ám a Balaton körül működő klubok nagy számban képviseltetik magukat. A kifogott halakat a mérés után visszaengedjük, mintegy átmozgatva az újonnan és korábban telepített állományt.

A munkálatokat a partról figyelte Karádi Ferenc alpolgármester, aki szerint öröm, hogy rendszeres a telepítés, s ez tervszerűen, a hatóságok ellenőrzése mellett történik, minden jogszabályt betartva. Ez volt a cél, amikor a város két éve a klubnak adta a horgászati jogot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában