kellemest a hasznossal

2018.09.24. 07:00

Baráti találkozó két keréken, avagy újabb határátkelőért „lobbiznak” a Mura-partiak

A kellemest kötötték össze a hasznossal szombaton horvát és magyar kerékpárosok. A kerekezésnek nem csak a közös sport volt a célja.

Szabó Zsófia

Népes csapat, köztük magyarok és horvátok vettek részt a túrán Fotó: Gergely Szilárd

A kerékpártúrát két, határon átívelő projekt keretében szervezték. Az egyik útvonal Goricanból indult, a másik program rajtja Tótszentmártonban volt. Végül a bringások a Mura bal partjára, Murakeresztúrra érkeztek. Több tucatnyi fiatal és felnőtt, horvát-magyar ajkú kerékpáros vett részt a programon.

A szervezők nevében Tislér István, a Mura Régió igazgatója elmondta: a közös biciklizéssel arra is fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy habár szoros a két nemzet közti barátság, földrajzi távolságok gátolják, hogy gyakrabban találkozzanak a határ menti horvát településeken élő emberek horvát barátaikkal.

– Nagyon szeretnénk, ha nem kellene akár félszáz kilométert kerülnünk, amikor át szeretnénk menni Horvátországba – hangsúlyozta Tislér István. – Ugyanis a Murakeresztúron lévő vasúti hídon rövid idő alatt megtehetnénk az utat a szomszédos Kotoriba településre, ám jelenleg erre nincs lehetőségünk. Nincs határátkelőhelye a gyalogos és a gépjárműforgalomnak a keresztúri hídnál, ám ha lenne is, előtte rendbe kellene hozatni, hogy erre alkalmas legyen. Csak Letenyén keresztül tudunk átmenni Horvátországba, ami hatalmas távolság – részletezte a Mura Régió igazgatója. Ahogy azt is: gazdasági szempontok, köztük munkalehetőségek miatt is szeretnének rövidebb határátkelőt.

Népes csapat, köztük magyarok és horvátok vettek részt a túrán Fotó: Gergely Szilárd

Tislér István kiemelte: a magyar kormány a híd „megnyitására” vonatkozó kétoldalú megállapodást elfogadta, ám a szándéknyilatkozat még hiányzik. Legfőképpen ezért szervezték a túrát, hogy az illetékes szervek figyelmét ráirányítsák a mielőbbi lépésekre ez ügyben.

Az eseményen részt vett dr. Koósz Attila, Horvátország ma­gyarországi tiszteletbe­li kon­zulja is.

– A két nép közt nagyon fontos minden összekötő kapocs – mondta dr. Koósz Attila. – Nagyon reméljük, hogy a Murakeresztúrt és Kotoribát összekötő híd minél előbb élettel teli lesz. Mindez elősegítheti a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését is, ám legfőképpen a magyarok és a horvátok barátságát.

A Mura túlpartjáról horvát biciklisek nagy utat tettek meg, hogy találkozzanak határ menti szomszédaikkal. A muraközi társaság vezetője, Nenad Ciglar megjegyezte: Nem volt számukra fárasztó az út, szívesen látogattak Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában