Tavaly megkapták a bronz vándorserpenyő-díjat

2018.09.02. 16:00

Az asztaloknál is versenyeznek a „Haverek” motoron

Tavaly a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon a „Haverek” motoron elnevezésű baráti társaság dödölléje első alkalommal nyerte el a bronz vándorserpenyő-díjat. Az elismerést az idén ismét maguknál tartanák.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes adta át tavaly az újonnan alapított bronzból készült vándorserpenyő díjat a „Haverek” motoron vezetőjének, Steflovics Attilának Fotó: Archív/Szakony Attila

A baráti társaság tagjainak kapcsolata évtizedes hagyományokra nyúlik vissza. Vezetőjük, Steflovics Attila elmondta: sok klubbal ellentétben náluk nincsenek megkötések, eltérő korosztályok képviselői, többféle típusú és kategóriájú motorral járják az országot. A közel harmincfős csapat férfi tagjai a feleségeikkel együtt az ország több pontjára eljutottak, de olykor külföldi túrákat is szerveznek. Többször előfordult, hogy közös nyaraláson vettek részt.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes adta át tavaly az újonnan alapított bronzból készült vándorserpenyő díjat a „Haverek” motoron vezetőjének, Steflovics Attilának Fotó: Archív/Szakony Attila

- Négy évvel ezelőtt eldöntöttük, vicces és merőben formabontó nevet választunk magunknak – folytatta Steflovics Attila. – Több haverok elnevezésű motoros csapat működik, ezért lettünk mi inkább „haverek”. Mindannyian szeretjük a hasunkat, a finom ételeket, sőt, néhányan szakács szakmával rendelkezünk, úgy döntöttünk, néhány gasztronómiai seregszemlén bemutatkozunk. Kezdetben környékbeli falunapokon, különféle összejöveteleken főztünk, főleg a magunk szórakoztatására. Készítettünk gourmet étkeket is. Például egy alkalommal rozé kacsamellet sült körtével, mézes tokaji boros gesztenyemártással és zöld fűszeres vargányás dödöllével tálaltunk. A népi ételeket is imádjuk, ezért először 2016-ban neveztünk a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválra, mely mára a környék egyik legjelentősebb gasztro eseményévé nőtte ki magát. Már az első főzés emlékezetes maradt, hiszen a dödöllénket értékes különdíjjal jutalmazta a zsűri. A tájjellegű ételek kategóriájában is főztünk, ám néhány hibát vétettünk. Az egyik ételünket elsóztuk, a másik pedig nem lett elég ízletes. Fontos, hogy ezen a nívós fesztiválon hozzáértők, neves szakácsok, fővárosi étteremtulajdonosok bírálnak. Az értékelés magas színvonala ösztönző erővel hatott, ezért tavaly újra a mezőnyben találtuk magunkat. A közönségnek ízlett a dödölle pirított hagymával, kígyóztak a sorok a standunk előtt, de azt nem gondoltuk volna, hogy fődíjat kaphatunk.

A szakács szakmával rendelkező csapatvezető hozzátette: nincs titkuk, pusztán a népi dödöllereceptet használják, ezt nem kell színesíteni, az úgy van jól, ahogy van. A burgonya fajtája, minősége, a liszt, valamint a só és a hagyma kitűnő aránya adja meg a tökéletes ételt, amiért ezen a vidéken annyira rajonganak.

- A feleségem, Steflovicsné Major Krisztina egy intézmény konyháján sok tapasztalattal gazdagodott, de több, a konyhában jártas asszony segítségével az idén is megpróbálunk mindent beleadni – tette hozzá Attila. – Talán az válhat az előnyünkre, hogy nagy mennyiségben is jobban érezzük az arányokat, továbbá tisztában vagyunk, hogy miként viselkednek az alapanyagok. Persze a haverek életérzés mellett szívvel-lélekkel dolgozunk, célunk, hogy az emberek mind a tíz ujjukat megnyalják. Most némileg megváltozik a kategóriák besorolása, de ez nem zavar bennünket, sőt, inkább minőségi munkára sarkall. Imádunk versenyezni, nemcsak az aszfalton, hanem a fehér abrosznál is.

A látogatók a finomságok kóstolása mellett megcsodálhatják a kétkerekűeket. S ha a dödöllét nem is, de a motorok gumiját elégetik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában