Minden feltétel adott az életmentéshez

2018.09.10. 11:30

A harmadik zalai mentőpiknik a pihenést szolgálta

Többek között retro mentési gyakorlattal és tűzoltó bemutatóval várták a mentősöket családjukkal szombaton a harmadik Zalai Mentőpikniken a Tungsram sporttelepen.

Benedek Bálint

Évtizedes hagyomány

A mentőnapokat évtizedek óta szerveznek a megyében, korábban a Csónakázó-tó partján gyűltek össze a zalai mentőállomások képviselői. Néhány éve pedig mindig olyan helyszínt választanak, ahol állomás működik. A piknik a lazításról, a szórakozásról szól, amikor a családok együtt lehetnek.

A zalai mentők jelenlegi helyzetéről dr. Lórántfy Mária, az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet vezetője beszélt. Mint elmondta: két évvel ezelőtt fejeződött be az az Európai Uniós projekt, melynek keretében az összes megyei állomás megújult, illetve Söjtörön és Zalalövőn elsőként kezdte meg a működését. Ezzel együtt tíz mentőállomás van, 29 szervezet, különféle szintű mentőegységgel és teljes egészében feltöltött dolgozói létszámmal.

A mentősök és tűzoltók élethűen rekonstruált szituációban dolgoztak, hogy megmentsék a sofőr életét Fotó: Szakony Attila

- Friss hír, hogy a zalaegerszegi és a nagykanizsai képzési központoknak köszönhetően, szeptembertől különböző szintű OKJ-s képzésekben az összes szakképzetlen mentődolgozót ingyenesen beiskoláztuk – tette hozzá a vezető.

A cél a pihenés

A kanizsai mentőállomáson 31 fő dolgozik vezetőjük, Mátrai Tibor a szakma szeretetét édesapjától örökölte. Kiemelte: a piknik célja, a pihenés, hiszen a munkájuk felfokozott lelki állapottal és stresszel jár.

 

A közönséget lenyűgözte a retro mentési gyakorlat és tűzoltó bemutató, ahol a kollégák a korabeli felszereléseket segítségül hívva egy balesetet szenvedett autó sérültjén segítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában