A község óvodája

2018.08.28. 07:10

Szinte teljes körű óvodafelújítás Nován

Még az új nevelési év kezdete előtt, a nyári hónapokban szinte teljes körű felújításon esett át a község óvodája. Strukturális váltás is történt, a törvényi előírásnak megfelelően az egységes óvoda-bölcsődei csoport megszűnt, helyette minibölcsődét alakítottak ki a göcseji településen.

Gyuricza Ferenc

Mindez azt is jelenti, hogy szeptembertől egy óvodai, valamint egy bölcsődei csoport működik az átalakított épületben. Lendvai Jenőné polgármester elmondása szerint ezért mindenképpen szükség lett volna bizonyos munkálatokra, de az óvodaépületre amúgy is ráfért egy nagyobb volumenű felújítás.

– Teljes körűnek azért nem nevezném a munkálatokat, mert a külső nyílászárók részleges cseréje már korábban megtörtént, illetve a belső átalakítás sem százszázalékos – magyarázta a polgármester. – A két csoportszobában azonban teljes burkolatcserét, illetve festés-mázolást végzünk, s teljeskörűen felújíttatjuk a hozzájuk tartozó öltözőket és mosdókat is. Emellett ki kellett alakítani egy irodai részt, fejlesztőszobát, mosókonyhát, valamint egy akadálymentes vizesblokkot. A két régi, meglévő teraszunkat is felújíttattuk, ezenfelül a bölcsődei előírások miatt annak a csoportnak egy külön teraszt kellett kialakítani és az udvart is lekeríteni. A konyhai részen is történtek felújítások, burkolat- és járólapcsere, továbbá a vízvezetékek cseréje – magyarázta.

Az intézmény dolgozói, dr. Gedeonné Valcsics Andrea és Balla Emília az egyik csoportszoba berendezéseit pakolják vissza Fotó: Gyuricza Ferenc

Lendvai Jenőné hozzátette, mindezt saját bevételei terhére végeztette az önkormányzat. Az óvodai rész felújítása nettó 12, a bölcsőde 11 millió forintba került. Szerették volna a konyhai eszközöket is kicserélni – erre 2016-ban pályáztak is, sikertelenül. Márpedig szükség lenne az eszközparkot modernizálni, hiszen vannak köztük 30 éves berendezések is.

A polgármester kérdésünkre azt is elmondta, a szervezeti átalakítás miatt, azaz az egységes óvoda-bölcsődei csoport megszűnéséből adódóan az eddiginél kevesebb gyermeket tudnak fogadni. Ez egyben azt is jelenti, hogy szeptemberben gyakorlatilag telt házzal kezdik meg a nevelési évet, a bölcsődében várhatóan hét, az óvodai csoportban körülbelül 25 gyermek lesz.

Az intézmény dolgozói, dr. Gedeonné Valcsics Andrea és Balla Emília az egyik csoportszoba berendezéseit pakolják vissza Fotó: Gyuricza Ferenc

– Amennyiben abból indulunk ki, hogy a gyermeklétszám folyamatosan csökken a településen, akkor úgy gondolom, hosszú távon sem lesznek problémáink – fogalmazta meg a polgármester. – Olyan azonban előfordulhat, hogy a helyben élő családok igényei miatt távolabbi településen élő gyermekeket a jövőben már nem tudunk fogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában