Porciunkula-ünnep

2018.08.01. 07:00

Búcsú Zalaegerszegen az olai ferences templomban

Idén is várják a híveket az olai ferences templom Porciunkula- búcsújára, amelyet az Assisiben lévő kápolna újraszentelésének emléknapján tartanak szerte a világon.

Pásztor András

Szent Ferenc testvér Sassetta festményén Fotó: Archív

Az eredetileg Angyalos Boldogasszony titulust viselő kápolna Assisitől délre található, és valószínűleg a VI. században építették. Ezt Assisi Szent Ferenc 1207-08-ban helyreállította, s augusztus 2-án szentelték újra. Ehhez a naphoz teljes búcsú kapcsolódik a katolikus egyházban. – Szent Ferencnek egy alkalommal a kápolnában megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és arra biztatták, kérjen valami nagy kegyelmet – mondja Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a Jézus Szíve-templom plébánosa. – A későbbi rendalapító azt kérte: aki ezt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen.

Szent Ferenc testvér Sassetta
festményén Fotó: Archív

A kérés rendkívüli volt, de Krisztus helybenhagyta, és Ferencet a pápához utasította, III. Honorius pedig 1216-ban úgy rendelkezett, akik augusztus 1-én déltől másnap estig fölkeresik a Porciunkula-kápolnát, gyónnak, áldoznak és imádkoznak a Szentatya szándékára, azok elnyerik ezt a kegyelmet. A teljes búcsú felajánlható a tisztítótűzben szenvedő lelkekért is. Később ezt kiterjesztették az összes ferences templomra, így vált ez a nap a rend főünnepévé. A történelmi leírásokból kiderül, a S. Maria degli Angeli titulusára szentelt kis kápolnát Szent Ferenc mindennél jobban szerette. Ez volt az első rend, vagyis a férfiág bölcsője, itt lett apáca Szent Klára, a női ág, vagyis a második rend társalapítója, s itt halt meg Ferenc testvér is.

Az olai ferences templomban is ünnep ez a két nap, folytatja Grácián testvér. Augusztus 1-én, szerdán, a 18 órai mise előtt ünnepélyes zsolozsma és gyónási lehetőség lesz. Este virrasztást és szentségimádást tartanak, amit éjfélkor szentmise követ. Másnap 7-kor és 18 órakor mutatnak be misét, nap közben pedig megrendezik az egyházközség családi napját a templomkertben, ahol a gyerekeket – és persze szüleiket, nagyszüleiket – 15 órától számos program, élmény várja a Mindszenty-kertben. A lelki programokat idén, a nagy hőség miatt, nem szabadtéren, hanem a templomban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában