Ünnepélyes avatót

2018.08.30. 10:00

Modern és komfortos lett a gelsei fogorvosi épület

Pályázati támogatásból és önerőből felújították a település központjában lévő, több évtizeddel ezelőtt épült fogorvosi rendelő és védőnői szolgálat épületét. Az ünnepélyes avatót tegnap tartották.

Szabó Zsófia

Szegedi Ferenc, (balról), dr. Puskár Kitti fogorvos és Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke a felújított rendelőben Fotó: Gergely Szilárd

Az önkormányzat tulajdonában lévő egészségházra ráfért a helyrehozatal, ugyanis utoljára több mint tíz éve volt modernizálva. Azóta viszont nem végeztek renoválást a házon: se kívül, se belül nem volt jó állapotban.

– Ezért nyújtottunk be pályázatot a Területfejlesztési Operatív Program kiírására – mondta Szegedi Ferenc, Gelse polgármestere. – A lehetőségnek nagyon örültünk, mert önerőből nehéz lett volna elvégezni a munkálatokat. A pályázat pozitív elbírálását követően nekiláttunk a helyrehozatalnak. A több mint 25 millió forint támogatásból a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat helyiségeit újíttattuk fel. Új járólapot és csempeburkolatot kapott az épület minden része, az elektromos hálózat is korszerű lett. Új gázkazánt, radiátorokat, nyílászárókat építettek be, s a házat kívül-belül hőszigetelték – összegezte a falu első embere.

Szegedi Ferenc, (balról), dr. Puskár Kitti fogorvos és Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke a felújított rendelőben Fotó: Gergely Szilárd

Az épület emeletén lévő szolgálati lakásokba szintén hőszigetelő ablakok kerültek. Akadálymentesítették is a létesítményt, a mozgáskorlátozottak számára parkolót alakíttattak ki – mindezt saját erőből.

Szegedi Ferenc hangsúlyozta: a pályázat benyújtása és a támogatási szerződés megkötése közt eltelt időszakban jelentősen nőttek az építőanyagárak, így az önkormányzat saját kasszából közel ötmillió forinttal egészítette ki a beruházás költségvetését.

A fejlesztés eredménye nem csak a helyieket érinti. A fogorvosi ellátás körzetéhez ugyanis hét település tartozik, a védőnőihez pedig négy.

Az ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő utalt arra, hogy nagy szükség volt az épület felújítására.

– A pályázatok elbírálásakor az irányító hatóság a megyei önkormányzattal együtt nagy figyelmet szentelt annak, hogy minél több település kapjon támogatást felújításra. Olyan beruházásokra is, amelyek viszonylag kisebb összegűek, de nagyon fontosak sok ember számára – mondta a politikus.

Hozzátette: egy-egy pro-jekt­nek nem a kivitelezése nehéz sok esetben, hanem az adminisztrációs feladata, emellett az áremelkedés is nagy teherrel jár. A beszédek után Arányi Zoltán plébániai kormányzó megáldotta a felújított épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában