Kilencéves történet

2018.08.29. 10:30

Kölcsönkért, majd feljelentette a hitelezőjét egy zalaegerszegi nő

Kölcsönkért, majd évekig nem fizetett, a hitelezőjét pedig idén nyáron uzsorabűncselekmény miatt feljelentette. A kilenc évvel ezelőttre visszanyúló történetben nemrég hozott döntést az egerszegi járási ügyészség.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Egy zalaegerszegi nő 2009. február 24-én készfizető kezessel egymillió forintot vett fel egy zalaegerszegi magánszemélytől azzal, hogy május 15-éig visszafizeti a pénzt. Erre azonban nem került sor, ezért a kölcsönt kérő kezdeményezte a szerződés módosítását, ami május 22-én Zalaegerszegen ügyvéd előtt meg is történt. Ennek értelmében a kamatokra tekintettel a visszafizetendő összeg már 1 075 000 forintra nőtt azzal, hogy azt legkésőbb június 15-ig vissza kell fizetni. A felek azt is kikötötték, hogy késedelem esetén az adós napi 2000 forint kamatot fizet. A 2018. július 20-án feljelentést tevő nő és készfizető kezese azonban a kölcsönt a megadott határidőre sem tudta visszafizetni, ezért a hitelező kérelmére a bíróság még a hitelfelvétel évében, október 3-án jogerős fizetési meghagyást bocsátott ki azzal, hogy az adós 15 napon belül a kölcsöntartozás címén fizesse meg az 1 075 000 forintot és a napi 2000 forint kamatot.

A nő az adósságot továbbra sem törlesztette vissza, emiatt végrehajtási eljárás indult, a tartozás pedig a kamatokra figyelemmel a kilenc év elteltével, pár hete megtett feljelentésig 7,5 millió forintot meghaladó összegre emelkedett. A kölcsönt felvevő nő a feljelentését azzal indokolta, hogy a szerződés módosításakor kikötött napi kamat jogszabályba ütköző volt, így ezzel hitelezője elkövette az uzsora bűncselekményét. Mint az ügyről tájékoztatva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, a 2009 májusában hatályos büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezése alapján a büntethetőség elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább 3 év elteltével. Az elévülés határidejének kezdete pedig az a nap, amikor a bűncselekmény befejezetten megvalósul. A feljelentésben szereplő kölcsönszerződés megkötése, illetve annak módosítása, valamint a fizetési meghagyás kibocsátása 2009-ben történt, ezért ez már 2012-ben elévült. Mindezekre tekintettel a feljelentést az egerszegi járási és nyomozó ügyészség elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában