Nagyszabású koncertekkel indul

2018.08.31. 11:30

Kezdődik az OhMyDeer, Zala „butikfesztiválja”

Ma veszi kezdetét a nagykanizsai Csónakázó-tónál Murafölde első zenei nagyrendezvénye, a kétnapos OhMyDeer Fesztivál.

Horváth-Balogh Attila

Légi felvétel az ősz csodálatos színeiben pompázó fákról a Csónakázó-tónál, amely különleges és egyedi helyszíne a fesztiválnak Fotó: Varga György/MTI

A szarvas a jelkép

A fesztivál ötletgazdájával, Tóth Tihamérral beszélgettünk.

- Sok itt élő és elszármazott kanizsai lokálpatriótát foglalkoztat a gondolat, hogyan lehetne Zala megyét, azon belül is Nagykanizsát és környékét turisztikai desztinációként felhelyezni a térképre – mondta Tóth Tihamér. – Ahhoz, hogy egy-egy régió bekerüljön a köztudatba, szükséges olyan megfogható turisztikai termékeket kínálni, amelyek az adott térséget érdekessé teszik. A Mura-program tervezett fejlesztései keretében több ilyen valósulhat meg, de szükség van modern kommunikációs eszközökre is, amelyek ráirányítják a figyelmet Murafölde értékeire. A csodálatos természeti környezetre, a vadakban gazdag erdőkre, a térség sajátos ételeire, kiváló boraira. Ezért is lett a fesztivál névadója és jelképe a szarvas. Még az itt élők közül is kevesen tudják, hogy a muraföldi erdőség és a benne élő gímszarvasállomány mekkora kincs.

Légi felvétel az ősz csodálatos színeiben pompázó fákról a Csónakázó-tónál, amely különleges és egyedi helyszíne a fesztiválnak Fotó: Varga György/MTI

- A fesztivál tehát sokkal inkább egy eszköz arra, hogy ezt a térséget bemutassuk, mintsem önmagában egy esemény – folytatta Tóth Tihamér. – Emellett egy ilyen rendezvénynek identitáserősítő szerepe van: célja, tudatosítani a kanizsaiakban, zalaiakban, hogy nagyon is van mire büszkének lennünk. Így lesz a fesztiválon való részvétel nem csupán jó szórakozás, hanem lokálpatrióta cselekedet. Az OhMyDeer Fesztiválnak a három színpadon zajló koncertek és a dj-fellépések mellett lesz egy gasztronómiai szekciója is, a „Murafölde Gourmet Garden”, ahol a térség ételspecialitásait, kézműves termékeit ismerhetik meg a résztvevők. Nyilván, ez most, az első évben még csak néhány kiállítót jelent, de reméljük, a későbbiekben a létszám bővül. S hogy mi teszi az OhMyDeer Fesztivált igazán egyedivé? Az mindenképpen, hogy gyönyörű természeti környezetben zajlik. Talán ennek is köszönhető, hogy egy, a fesztiválszervezésben rendkívül tapasztalt csapat is fantáziát látott az ötletben, így valóban professzionális szervezőbrigád dolgozik azon mintegy 200 emberrel, hogy az OhMyDeer egyedi színfolt legyen a hazai fesztiválpiacon. Méretét tekintve a hatalmas fesztiváloknál jóval kisebb, családiasabb, de megjelenésében, zenei felhozatalában igazán magas színvonalú. Több cikkben ezért úgynevezett butikfesztiválként aposztrofálták.

Parádés fellépők, csodás környezet

Tóth Tihamér hozzátette: a Csónakázó-tó és környezete a legszebb magyarországi fesztiválhelyszín, köszönhetően az adottságoknak és azoknak a dekorációknak, amelyek segítségével teljesen átalakul a közvetlen környezet. Ami pedig a programot illeti: lesz egy nagyszínpad, ahol a populárisabb előadók lépnek fel, naponta 17 órától nagyjából éjfélig. A második színpad a kilátó-domb alján épül fel, így annak sötétedés után igazán különleges hátteret ad a kivilágított objektum. A színpad melletti területen erdei pihenőzóna lesz raklapbútorokkal, fényfüzérekkel, lampionokkal. Ezen a színpadon az elektronikus zenéé lesz a főszerep délután 16 órától hajnalig. Lesz egy harmadik minihelyszín is a tó partján, ahol a muraföldei ízeket akár nyugágyakban pihenve is élvezhetik a résztvevők, miközben szól a zene. Mindezen túl a tó vizére a látványos, világító gömbökön kívül kerül meglepetésdekoráció is, melynek tervezésében fontos szerepet kaptak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt hallgatói.

Tóth Tihamér, az OhMyDeer ötletgazdája Fotó: A szerző

A magyarországi, magukat környezettudatosként beállító zenei rendezvényekhez képest az OhMyDeer valóban az igyekszik lenni, és ebben akár képesek szintet ugorni is. Ugyanis kizárólag lebomló poharakat használnak, a szívószállal szakítanak, a fellépők pedig elektromos autókkal közlekednek a helyszínen.

Az ötletgazda végül megjegyezte: a Családok Éve Program támogatásával napközbeni foglalkozásokat is kínálnak a gyermekes családoknak. Lehet majd robotokat építeni hulladékból, szarvasagancsokat festeni, kipróbálni a dj-zést vagy a Hello Wood óriás hintahajóit. A 11 év alatti gyermekeket ingyen vihetik be a fesztiválra szüleik. A vasútállomásról és a belvárosból pedig különbuszokat indítanak a fesztiválhelyszínre, amelyek belépővel ingyenesen vehetők igénybe.

Murafölde értékei

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa és ötletgazdája szerint a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál és az OhMyDeer Fesztivál is kiválóan illeszkedik abba a koncepcióba, ami Murafölde értékeit hivatott megjeleníteni.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, képviselő Fotó: Szakony Attila

- Több mint egy évtizede kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan lehetne a térségünket ismertebbé tenni, milyen eszközökkel tudnánk több embert idevonzani – bocsátotta előre Cseresnyés Péter. – Már a korábbi városvezetések is sokat tettek ezért, hiszen a város napja, illetve a 2003-2004 tájékán induló dödöllefesztivál is olyan nagyrendezvénnyé nőtték ki magukat, amelyek ma már nemcsak a helyieknek adnak kulturális és kulináris élményt, hanem rengeteg olyan embernek, akik az ország távoli pontjairól is kifejezetten ezek miatt keresik fel Nagykanizsát.

A politikus hozzátette: a dödöllefesztivál kifejezetten jó alkalom arra, hogy a Mura menti térség, illetve Dél-Zala települései megjelenjenek helyi ételspecialitásaikkal, kistermelői termékeikkel, megmutatva azokat egy szélesebb közösségnek is.

- Amikor pedig néhány éve megszületett a Murafölde-stratégia, amit a kormány fejlesztési programmá minősített, el kellett gondolkoznunk azon, hogy tudjuk a térségi kínálatot felépíteni, hasonló módon, mint ahogy ez a két fesztivál felépült – folytatta Cseresnyés Péter. – Ebbe a szándékba jól illeszkedik a civil kezdeményezésként létrejött OhMyDeer Fesztivál, mely kapcsán külön öröm, hogy helye a Csónakázó-tó, mellyel a városvezetésnek vannak tervei. Én drukkolok a fesztivál sikeréért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában