2018.08.22. 11:00
Halászlé és halételek a lendvai fesztiválon
Ugyan a Muravidéken nincs akkora hagyománya a halászléfőzésnek, mint Baján vagy a Tisza mellékén, mégis évek óta a muravidéki magyarság legnagyobb gasztronómiai eseménye a lendvai halászléfőző verseny.
Gasparics Győző külsősárdi polgármester (balról), Gergő Zoltán és Gyurica József a lendvai versenyen, ahol nem csak halászlé készült Fotó: Gyuricza Ferenc
Az elmúlt hét végén már 13. alkalommal rendezték meg a programot, s akárcsak legutóbb, ezúttal is a Muravidéki Magyar Napok programsorozata keretében. A halászléfőzésre 36 csapat vállalkozott, voltak köztük olyanok is, amelyek tagjai éppen a tipikus muravidéki halászlé hiánya miatt egyéb halételekkel bővítették a kínálatukat.
– Kót tipikus halászfalu, az emberek többsége itt a halászatból és a földművelésből élt – mondta a muravidéki településről érkezett Gyurica József. – A halsütést egymástól tanultuk el, hol a családban öröklődött tovább a tudás, hol ismerősök adták át egymásnak. Nekem egy barátom mondta, hogy addig kell a halat mosni, amíg nem habzik a víz, mert addigra biztosan megtisztul.
A kótiak a testvértelepülésük, a Zala megyei Külsősárd lakosaival közösen neveztek a versenyre, a halászlé készítését utóbbiakra bízták. Gasparics Győző polgármester azt mondja, igyekeztek úgy ízesíteni, hogy ne legyen túlzottan csípős, mert azt nem mindenki szereti.
– Vannak szlovén, muravidéki magyar és magyarországi magyar csapatok, s vagyunk mi – magyarázta a polgármester. – Lehet, hogy akad még egy-két jellemzően szlovéniai csapat, ahol besegítenek a főzésbe magyarországi szakácsok is, de tudomásom szerint ez az egyetlen olyan főzőcsapat, amely hivatalosan is nemzetközi.
A versenyen – akárcsak korábban – minősítették is az elkészített halászleveket. Négy csapat kapott arany fokozatot, 27 csapat ezüstöt, négy társaság pedig bronz minősítést. Egy csapat nem kívánta az elkészült ételt zsűriztetni, az ő munkájukat oklevéllel ismerték el a szervezők.