A főzőversenyen 36 csapat indult

2018.08.22. 11:00

Halászlé és halételek a lendvai fesztiválon

Ugyan a Muravidéken nincs akkora hagyománya a halászléfőzésnek, mint Baján vagy a Tisza mellékén, mégis évek óta a muravidéki magyarság legnagyobb gasztronómiai eseménye a lendvai halászléfőző verseny.

Gyuricza Ferenc

Gasparics Győző külsősárdi polgármester (balról), Gergő Zoltán és Gyurica József a lendvai versenyen, ahol nem csak halászlé készült Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elmúlt hét végén már 13. alkalommal rendezték meg a programot, s akárcsak legutóbb, ezúttal is a Muravidéki Magyar Napok programsorozata keretében. A halászléfőzésre 36 csapat vállalkozott, voltak köztük olyanok is, amelyek tagjai éppen a tipikus muravidéki halászlé hiánya miatt egyéb halételekkel bővítették a kínálatukat.

– Kót tipikus halászfalu, az emberek többsége itt a halászatból és a földművelésből élt – mondta a muravidéki településről érkezett Gyurica József. – A halsütést egymástól tanultuk el, hol a családban öröklődött tovább a tudás, hol ismerősök adták át egymásnak. Nekem egy barátom mondta, hogy addig kell a halat mosni, amíg nem habzik a víz, mert addigra biztosan megtisztul.

A kótiak a testvértelepülésük, a Zala megyei Külsősárd lakosaival közösen neveztek a versenyre, a halászlé készítését utóbbiakra bízták. Gasparics Győző polgármester azt mondja, igyekeztek úgy ízesíteni, hogy ne legyen túlzottan csípős, mert azt nem mindenki szereti.

Gasparics Győző külsősárdi polgármester (balról), Gergő Zoltán és Gyurica József a lendvai versenyen, ahol nem csak halászlé készült Fotó: Gyuricza Ferenc

– Vannak szlovén, muravidéki magyar és magyarországi magyar csapatok, s vagyunk mi – magyarázta a polgármester. – Lehet, hogy akad még egy-két jellemzően szlovéniai csapat, ahol besegítenek a főzésbe magyarországi szakácsok is, de tudomásom szerint ez az egyetlen olyan főzőcsapat, amely hivatalosan is nemzetközi.

A versenyen – akárcsak korábban – minősítették is az elkészített halászleveket. Négy csapat kapott arany fokozatot, 27 csapat ezüstöt, négy társaság pedig bronz minősítést. Egy csapat nem kívánta az elkészült ételt zsűriztetni, az ő munkájukat oklevéllel ismerték el a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában