Jelképesen mindenkit hazahoztak

2018.08.27. 12:00

A 80 évvel ezelőtti emlékkert több emlékművel gazdagodott Zalamerenyén

A település központjában található Hősök kertjében szombaton ünnepélyes keretek között avatták fel a felújított első világháborús emlékművet és a Tisza István emlékoszlopot.

Benedek Bálint

Ódor László (balról) és Manninger Jenő a gróf Tisza István emlékére állított gránitoszlopnál Fotó: GSZ

Az apró dél-zalai településen húsz éve mindig megtartják a falunapot, melynek keretében az idén különleges jubileumot ünnepeltek, hiszen a 80 évvel ezelőtti Hősök kertje átalakult.

Ódor László polgármester megemlékezett az első világháborúban elesett katonákról, de szólt a helyi emlékmű felállításának körülményeiről is.

Ódor László (balról) és Manninger Jenő a gróf Tisza István emlékére állított gránitoszlopnál Fotó: GSZ

– Idővel a 40 első világháborús hős neve mellé felkerült további 17 fő, akiket a második világégés ragadott el a családjától – folytatta. – A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával megújítottuk ezt a kertet.

Egy felajánlásnak hála a nagy háború idején hazánkat vezető gróf Tisza István miniszterelnök mártírhalálának 100. évfordulójára emlékezésül áll a hősök mellett egy csodálatos gránit oszlop. A harmadik emlékmű most egy csodálatos virágkompozíció, ahova jelképesen mindenkit hazahoztunk azzal, hogy a virágágyásokba bekevertük a csataterekről kért, illetve hozott földeket.

Majd az ünnepségen Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője lépett a mikrofonhoz. Elmondta: a hősökre méltó módon kell emlékezni, s a települések ezt a fajta törekvését a kormány is támogatja. Figyelemre méltó, hogy gróf Tisza Istvánra is gondoltak, aki sokak előtt példakép lehetett.

Az ünnepi program folytatásában a ma hőseit is elismerték. Zalamerenye emlékplakettet vehetett át Ódor Lászlótól a gasztronómiai

örökség továbbadásáért a Nagyrécsén élő Pölcz Lászlóné Irma néni, a zalai dödölle nagykövete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában