Új pinceklubot avattak fel

2018.08.27. 07:00

A 200 éve született Királyi Pálról is megemlékeztek a szepetneki falunapon

A 200 évvel ezelőtt született Királyi Pál emléke előtt tisztelegve szerveztek falunapot szombaton a településen. Az ünnepség keretében új közösségi teret is felavattak.

Benedek Bálint

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke (balról), Vlasicsné Fischl Tímea és Gáspár József önkormányzati képviselő az újonnan elkészült kultúr pinceklub átadóünnepségén Fotó: Gergely Szilárd

A községben hagyomány, hogy minden év augusztus utolsó szombatján a falu lakói, civil szervezetei, nemzetiségi önkormányzatai délelőtt együtt ünnepelnek, délután pedig közösen szórakoznak. Az idén ráadásul a 200 éve Szepetneken született Királyi Pál előtt is fejet hajtottak. Vlasicsné Fischl Tímea polgármester köszöntő beszédében méltatta a híres politikust és publicistát.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke (balról), Vlasicsné Fischl Tímea és Gáspár József önkormányzati képviselő az újonnan elkészült kultúr pinceklub átadóünnepségén Fotó: Gergely Szilárd

– A szegény és szerény pásztorfiú hatalmas életpályával, sokoldalú munkásságával emelkedett falunk, Zala megye, az ország nagyjai közé – mondta. – Tevékenységeivel az oktatás és a művelődés területén is maradandó értékeket hagyományozott. Igazi hazafi, akire büszkék vagyunk, és példaképnek tartjuk. A múltból kiindulva építkezünk a mindennapjainkban is. Szepetneken sokan voltak és vannak, akik tesznek valamit falunk fejlődéséért, szépítéséért, kultúrájáért, közösségéért.

A polgármester hozzátette: büszkék arra, hogy a településük minden évben valamilyen értékkel gazdagodik. Az IKSZT épületét hét éve újították fel, melyben kialakítottak egy sószobát, a helyi zenekar próbatermét, s a helytörténeti gyűjteményük is itt kapott helyet. Már csak az épületből közvetlenül megközelíthető földes pince maradt a régi állapotában, eddig. Közösségi összefogásnak hála néhány év alatt a kultúr pinceklubot új köntösbe öltöztették, s a korábbi, szepetneki mozi retró bútorzatának elemeivel szerelték fel.

Az ünnepség keretében ismét átadták a „Szepetnekért” emlékérmet. Ezúttal az önkormányzat posztumusz, néhai dr. Nagy Árpád Dezső háziorvosnak adományozta, a községben igaz elhivatottsággal és emberséggel végzett, több évtizedes gyógyító munkájáért.

– Ragaszkodunk hagyományainkhoz, településünkhöz és nemzetünkhöz – mondta ünnepi köszöntőjében Cseresnyés Péter miniszterhelyettes. – Ragaszkodunk a jövőnkhöz is, amelyet mi akarunk formálni. Ezzel az ünneppel, a falunappal tehát: mindannyian erősebbek leszünk. Azt kívánom az itt élőknek, hogy beszélgessenek, barátkozzanak, hiszen ebből erőt merítve könnyebbek lesznek a dolgos-szorgos hétköznapok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában