A szakértői vélemény felelőst is megnevez

2018.07.27. 09:00

Vizsgálják a helyreállítás költségvonzatát a Zalakarosi tó kapcsán

A vizét vesztett termáltó ügye újabb fejezetéhez érkezett. Az önkormányzat a minap megkapta az igazságügyi szakértői véleményt.

Benedek Bálint

A tó alatti vízelvezető rendszer tört el Fotó: Archív/Szakony

Mint ismert, még május elején egy, a meder alján keletkezett hatalmas kráteren keresztül folyt el a víz a Termáltó és Ökopart létesítmény tavából. Azóta már kiderült: bár volt gyenge földrengés a térségben, közvetlenül mégsem felelős a tó alatt húzódó egy méter átmérőjű vízelvezető rendszer beomlásáért. Azóta az önkormányzat Novák Ferenc polgármester vezetésével azon dolgozik, hogy minél előbb újra feltölthessék a tavat. Most újabb fejezetéhez érkezett a történet.

A tó alatti vízelvezető rendszer tört el Fotó: Archív/Szakony

– Az önkormányzat megkapta a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő véleményét, melyben leírja a történéseket és felelősöket nevez meg, ám egyelőre ez a dokumentum nem publikus – tájékoztatta lapunkat Novák Ferenc. – A képviselő-testület legutóbbi ülésén azt kérte, hogy az érintettek július 30-ig véleményezzék az abban foglaltakat. Ha ez megtörténik, akkor ezt követően lesz egy önkormányzati állásfoglalás a szakértői véleményről.

A fürdőváros vezetője hozzátette: természetesen az ülésen szó esett arról is, hogy milyen műszaki megoldások lehetségesek a tóban történt problémák megoldására. Több elképzelést is felvetettek, az egyik, hogy a meglévő csövet javítsák meg vagy teljes egészében a tavat megkerülő rendszer álljon „szolgálatba”. Tehát különféle alternatívákat vizsgálnak, s felmérik azok költségvonzatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában