Fityeház és Nagybakónak

2018.07.01. 11:05

Ünnepeltek a dél-zalai közösségek – Egyre fontosabbak a falunapok, s felértékelődik az együtt töltött idő

A két dél-zalai településen a közösség ünnepe volt a szombat: Nagybakónakon falunapot, Fityeházon pedig elszármazottak találkozóját és gyermeknapot is rendeztek.

Horváth-Balogh Attila

Nagybakónakon Horváth Balázs tárcsás csirkemellet süt, aki pedig figyeli: Kovács Adrián

Utóbbi rendezvényre – amelyet a fityeházi községi önkormányzat, a horvát nemzetiségi önkormányzat, a Fityeház Fejlődéséért Közalapítvány, valamint a murakeresztúri római katolikus plébánia szervezett – a sportpályán került sor. Az esemény megnyitóján Sárvári Ferenc alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, Szász Gyula római katolikus plébános és Tatai István polgármester mondott beszédet.

Nagybakónakon Horváth Balázs tárcsás csirkemellet süt, aki pedig figyeli: Kovács Adrián

- Fontosak ezek a rendezvények, mert minden ilyen közösségépítő funkcióval is bír – jelentette ki Cseresnyés Péter. – Összehozzák a falu apraját-nagyját, a barátokat, rokonokat, lakjanak akár a környező településeken, akár távolabb. Manapság ez a legfontosabb, hiszen a mindennapokban egyre kevesebb az együtt töltött idő.

Nagybakónakon a gyerekek a vízi focit élvezték a leginkább

Ezt követően Szász Gyula plébános ugyancsak a közösség erejéről beszélt egy példázattal, Tatai István pedig a település lakóinak összefogásra való jó képességét méltatta. Ezt követően kulturális műsorra került sor, s az érdeklődők megtekinthették Gredics Péter hadtörténeti kiállítását, illetve Rákos Nóra 5. osztályos tanuló grafikáit és festményeit is.

Fityeházon Sárvári Ferenc, Cseresnyés Péter, Szász Gyula és Tatai István az idén 130 éves murakeresztúri önkéntes tűzoltóegyesület parancsokával, illetve elnökével, Tislerics Antallal és Pál Attilával koccint.

Nagybakónakon is programokkal várták a településen élőket. Itt Molnár Józsefné polgármester elmondta: településükön hozzávetőleg 400 ember él, tehát kis közösségről beszélünk, ennek ellenére a korábbi 5-6-tal szemben most 10 csapat és baráti társaság nevezett a hagyományos főzőversenyre, ami nagy öröm a számára. Gondoltak a fiatalokra is: nekik egyebek közt trambulin és vízifoci kínált felhőtlen kikapcsolódást. Azt is megtudtuk tőle: nyertes pályázatok révén belterületi, zártkerti és külterületi utak felújítása indul hamarosan a községben.

A falunap keretében bemutatták Gaál Zsuzsanna: Az Őrségi Konyha kincsei című könyvét, a sztárfellépő pedig az Unique együttes volt. A napot utcabál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában