A Lélek új tüzével

2018.07.20. 10:00

Ultreyára hívják a cursillót végzett katolikus híveket a búcsún

Vasárnap a Mária Magdolna búcsú részeként ultreyára várják a megyeszékhely cursillót végzett híveit a nagytemplomba.

Péter Árpád

Kovács József: Az ultreya kifejezés eredeti jelentése egy biztatás: előre, tovább! Fotó: Simonics Péter

A cursillo a katolikus egyház egyik fontos lelkiségi mozgalma. Aki részt vesz benne, előzőleg egy háromnapos, bentlakásos lelkigyakorlatot végez el, legutóbb Zalában Homokkomáromban volt ilyen alkalom – a férfiaknak május elején, a nőknek pedig néhány napja.

Kovács József, a Mária Magdolna plébánia káplánja azt mondja, az egerszegi hívek között többen is vannak, akik korábban például kőszegi és tihanyi képzéseken váltak a cursillo tagjává, most pedig az a cél, hogy összehozzák, erősítsék, aktivizálják ezt a közösséget, erre utal a találkozó mottója is: „A Lélek új tüzével”.

Kovács József: Az ultreya kifejezés eredeti jelentése egy biztatás: előre, tovább! Fotó: Simonics Péter
A cursillo jelképe a színes hal

– Szeretnénk, ha azok a zalaegerszegi cursillósok, akik régebben végeztek, de nem járnak közösségbe, most új lendületet nyernének – fogalmaz a káplán. – Az ultreya kifejezés is erre utal, amelynek eredeti jelentése egy biztatás: előre, tovább! Célunk, hogy erősödjön az itteni közösség, ebben a Kaposvári Egyházmegye cursillósai segítenek. A mozgalom országos lelki vezetője egyébként Székely János püspök atya, aki nagyon fontosnak tartja ezt a lelkiséget – teszi hozzá Kovács József.

Az ultreya vasárnap 15 órakor kezdődik, s 18 óráig elmélkedések, kis csoportos beszélgetések várnak a résztvevőkre.

A búcsú minden hívő számára nyitott további programjában 18 órától a nagytemplomban szentségimádás, majd 19 órától ünnepi szentmise szerepel, utóbbin több cursillót végzett atya is szolgál majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában