Modern játszóudvar is épül

2018.07.26. 13:00

Több mint félszáz óvodás kisgyermek élvezi majd a fejlesztés előnyeit

Idén sincs hiány fejlesztésekből a településen. Egymást érik a különböző korszerűsítések: a faluház renoválása után az óvodát újítják fel.

Szabó Zsófia

Szekeres Miklós (jobbról) és Kertész Attila éppen a bejárat átépítésén dolgozik Fotó: Szabó Zsófia

A közelmúltban kezdődött el az udvar rendbetétele, amelyre már nagy szükség volt.

Hencseiné Varga Valéria óvodavezető elmondta: az intézmény a korábbi helyéről még 2010-ben költözött a helyi általános iskola felújított épületének földszintjére.

Szekeres Miklós (jobbról) és Kertész Attila éppen a bejárat átépítésén dolgozik Fotó: Szabó Zsófia

– Esztétikus, modern csoportszobák fogadtak bennünket az oktatási intézményben – jelezte az óvodavezető. – Azonban az udvar üres volt. Ugyanis a régi játszóeszközöket, amik nem feleltek meg a szabványoknak és előírásoknak, nem volt értelme áttelepíteni. Ugyanakkor, a szülők segítségével, barátságosabbá tettük az udvart: tereprendezéssel, parkosítással, homokozó kialakításával és padok elhelyezésével. Mozgásfejlesztő játékok vásárlására viszont nem volt lehetőségünk – fogalmazott Hencseiné Varga Valéria. Hozzátette: így régi álmuk válik valóra azáltal, hogy egy projekt révén sikerül játszóteret kialakíttatniuk, a belső átalakításon túl.

A korszerűsítés részleteit Hencsei Margit, Zalaszentbalázs polgármestere ismertette. Elmondta: még 2016-ban nyújtottak be pályázatot az óvodafelújításra a Területfejlesztési Operatív Program keretein belül.

– Negyvenmillió forint támogatást nyertünk a beruházásra – fogalmazott a falu első embere. – Nemrég nekiláttak a szakemberek a munkának, hogy a nyári szünetben, az óvodai évnyitóra, elkészüljenek a teendőkkel. Ennek keretében, többek közt, áthelyezik a korábbi kapubejárót. Az így nyert térben épülhet meg a modern játszóudvar: a fő attrakció egy vonat, mely egyben mászóka, csúszda is, belső játékokkal felszerelve. Lesz fészekhinta, trambulin, táncoló virág, körforgó, mérleghinta, hogy önfeledten mozoghassanak a gyerekek. Az átalakítás nem csak külső teret, hanem belső helyiséget is érint. Fejlesztőszobát alakítunk ki az óvoda nagy aulá­jából. Erre is nagy szükség van, ugyanis a mintegy félszáz kisgyermek egyéni és csoportos fejlesztéséhez nem volt megfelelő hely.

Alkalmanként még a mosókonyhát is e célra kellett használni. Gipszkartonnal leválasztunk egy tágas részt, amelyet aztán teljesen komfortossá alakítunk: nyílászárókkal, villannyal, fűtéssel, festéssel és természetesen új bútorzattal. Mindezeken túl informatikai eszközöket, köztük nyomtatót, vetítővásznat, mozgásfejlesztő, beltéri játékokat is vásárolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában