Civil tudósítónktól

2018.07.28. 11:00

Nomád tábor a rezi várfalak tövében

Idén huszonkettedik alkalommal került megrendezésre a településen a hagyományos nomád vártábor, amely mindig nagy élményt jelent a részt vevő gyermekeknek. Egy hetet töltöttünk el a szabad ég alatt, sátorban aludva, esténként tábortűz mellett beszélgetve, zuhanyfüggönyök között, langyos vízben fürödve, reggelente pedig madárcsicsergésre ébredve, minden civilizált életkörülményt elfeledve.

Tafota Istvánné

A fiatalok énekszóval köszöntötték az ódon várfalakat Fotó: Hegedűs Ágoston

A reggelek tornával indultak, majd a reggeli után mindennap más és más program várta a gyerekeket, melyekben felnőtt és ifjúsági segítők működtek közre. Kézműves foglalkozások keretében batikoltak, nemezeltek, gyöngyöt fűztek, karkötőt csomóztak a részt vevő fiatalok. A szellemi vetélkedő során pedig felmérhették tudásukat a vár történeteivel és legendáival kapcsolatosan. Túrákon és szabadidős játékokon is részt vettek, esténként kettesével éjszakai őrségben vigyáztak a rendre. A fürdéshez, mosogatáshoz a vizet a rezi önkéntes tűzoltók szolgáltatták, melyet minden nap tűzoltóautóval hoztak fel a táborba. A szervezést, lebonyolítást a Rezi Várbarátok Köre Egyesület tagjai önkéntesen látták el az ifjúsági segítőkkel együtt.

A tábor megkezdése előtti nap az építéssel telt. Szinte egy napot igénybe vett, mire felkerült minden, ami a hét során biztosította a zavartalan táborozást. Konyhasátor, közösségi sátor, szersátor, kiépített zuhanyzók a hozzájuk tartozó felszereléssel együtt. A tábor kezdetének reggelén a részt vevő gyerekek izgatottan várták az indulást a gyülekező helyszínén, ahonnan együtt indultak a rezi várba. Miután csomagjaikat bepakolták a felmenő járművekre, a gyerekek elbúcsúztak a szüleiktől, és a csapat gyalogosan elindult a várba. A felérkezés után sátorépítés következett, majd ebéd után a gyerekek csapatokat alakítottak ki, később csapatzászlókat festettek, batikoltak, este pedig lefekvés előtt énekszóval köszöntötték az ódon várfalakat.

A fiatalok énekszóval köszöntötték az ódon várfalakat Fotó: Hegedűs Ágoston

Kedden délelőtt a Sikalika Barlangot látogatták meg a gyermekek. Napközben a csapatok a tábori zászlón dolgoztak még, de azért jutott idő számháborúra és egyéb ügyességi foglalkozásokra is. Vacsora után pedig kincskereső túrára indultak: a sötétben, csendben, hallgatva a neszeket tettek egy kört az erdei úton. Szerdán extrém délelőttöt rendeztünk a gyerekeknek. Mászófal, x-jump, trambulin, íjászkodás, airsoftos céllövészet várta a táborozókat. A délutáni program a kézművesség jegyében telt. Gyöngyöt fűztek, karkötőt csomóztak, pólót batikoltak, nemezeltek. A közös kürtőskalácssütésnek, mint mindig, most is nagy sikere volt. Csütörtökön korán volt az ébresztő, mert hosszú túra várt a táborlakókra. A reggeli után egyből elindultunk a zalaszántói sztúpa szentélyhez. Út közben többször megálltunk pihenni, enni vagy éppen bevárni a lemaradókat, de délre így is átértünk a szomszéd faluba. A szentély megtekintése és egy kis pihenő után egyik segítőtársunk birtokán fogyasztottuk el az utánunk hozott ebédet. Kis játék és a frissítő dinnyézés után elindultunk visszafelé, ami már nem ment olyan lelkesen, mint az induláskor, főleg, hogy a Meleg-hegy meredek oldalát másztuk meg. Sokaknak erőpróbát jelentett a hegymászás, de mindenki végigcsinálta és fáradtan, de ugyanakkor rendkívül büszkén térhetett aznap vissza a táborba. Mire viszszaértünk a várudvarba, egy meglepetés várta a gyerekeket.

A szigligeti várjátékosok harci bemutatót tartottak nekik, mely látványos és érdekes volt mindenki számára. Ezután vacsora következett és ezen az esten mindenki hamar elaludt. Csendes volt az éjszaka. A pénteki reggel nehezen indult, a gyerekek is később keltek. A reggeli tornát ennek ellenére nem úszta meg senki. A reggeli után a közkedvelt számháború felélénkítette a csapatot, és az ebédig egy nagyon vidám parasztolimpiát is játszottak. Délutáni program volt a vacsorakeresés, amikor térkép alapján minden csapatnak meg kellett keresnie a vacsorához valókat, melyet egy bográcsban mindenkinek előre elkészítettünk és elrejtettünk. Térképismeretük alapján valamennyi csapat megtalálta a vacsora hozzávalóit és este a főzőversenyen meg is főzte azt. Ebből megkínálhatták a fellátogató szülőket is. Este a tábori értékelés után tábortűzzel és vidám hangulattal zárult a XXII. Vártábor. Sok élménnyel és kalanddal teli volt ez az egy hét, melyen ismét bebizonyosodott, hogy jól lehet magunkat érezni televízió, telefon, tablet és mindenféle informatikai eszköz nélkül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában