Hirtelen nagy mennyiség esett

2018.07.11. 17:30

Nem bírta a sok esőt a kanizsai csatornarendszer

A szerda reggel hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső a város több pontján, így többek közt Kiskanizsán és Palinban is problémákat okozott.

Horváth-Balogh Attila

Szerda reggel, ha valaki száraz lábbal akart kiszállni autójából a kiskanizsai parkolóban, kénytelen volt felállni a füves területre Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Kiskanizsán, a Templom téren, a nagybolt előtti parkolóban reggel 7 órakor állt a járdaszegély tetejéig érő víz a parkolóban, amit így nem lehetett használni. Sok autós inkább meg sem állt itt, ha mégis, vállalnia kellett, hogy elázik a cipője. Palinban, az Alkotmány utca elején pedig a közeli szőlőhegyről, illetve a környező szántóföldekről lezúduló sáros vízzuhatag ömlött be a lakóházak udvaraiba, s ért egészen a falig. Utóbbi kapcsán Muzsi Kálmán, érintett olvasónk hívta fel szerkesztőségünket.

Szerda reggel, ha valaki száraz lábbal akart kiszállni autójából a kiskanizsai parkolóban, kénytelen volt felállni a füves területre Fotó: Szakony/Zalai Hírlap
Takács Lászlóné és Muzsi Kálmán a napközben már jelentősen leapadt vizet mutatja. Szerintük az is gond, hogy nem jó az árok lejtése Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

- Most már nagyjából elszivárgott a víz, de reggel itt 5-6 ház udvarát borította el – mutatta immár a helyszínen. – Mi, lakók úgy véljük: egyrészt nem megfelelő az árok lejtése, ezért nem képes elvezetni a magasabb fekvésű szántóföldekről érkező csapadékot, illetve kicsit távolabb található egy eladás alatt lévő ingatlan, ahol az áteresz után már nincs sok víz az árokban, tehát ott lehet valamiféle dugulás.

Gyakori probléma esőzés után

Érdeklődésünkre Fitos István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. ügyvezetője elmondta: intenzív nyári esőzések alkalmával gyakori probléma, hogy a zárt rendszerű csapadékvíz elvezető hálózat nem képes rövid idő alatt sem befogadni, sem elvezetni a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű vizet.

Olyan is előfordul, hogy a felszínen elhelyezett víznyelőt, folyókát falevél, vagy szemét tömíti el. Gondot okozhat a burkolat, a csatornahálózat rossz állapota is, ha így van, akkor már nagyobb mértékű, költségesebb beavatkozásra lenne szükség.

- A Templom tér esetében nem találtak a kollégák semmilyen dugulást, mire kiértünk, már elfolyt a víz – mondta az igazgató. – Palinban pedig a probléma abból adódik, hogy nem az extrém mennyiségű csapadékvízre méretezték a belterületi árokrendszert, így a szerda reggelihez hasonló mennyiséget képtelen elszállítani. Hasonló gond egyébként Palinban még a Kalász utcában és a Napsugár utcában is szokott jelentkezni. Az Alkotmány utcában most – tekintve, hogy a jelenlegi baj forrása már külterületen volt – a Magyar Közút Zrt. intézkedett a szántóföldről érkező vizek elgátolásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában