Magasabb falakat szeretnének

2018.07.09. 16:00

Folytatódik az Árpád-kori romtemplom rekonstrukciója Iharoson

Az önkormányzat folytatja a település középkori templomának rekonstrukcióját. A munkálatokra pályázati támogatás révén nyílik lehetőség.

Horváth-Balogh Attila

Alapvetően a templom erődszerű középkori falainak magasítását tervezik Fotó: Ferencz József

A település temetőjében állt egykoron a falu Árpád-kori temploma. Ennek első említése 1334-ben, a pápai tizedjegyzékben történik, a templom Mihály nevű papja ekkor 3 garas adót fizetett. A török időket, ha rossz állapotban is, de túlélte a templom, s az első katonai felmérés idején még létezett ugyan, de állapota akkor már gyorsan romlott. A 19. század első harmadában előbb a tornyát, majd az egész épületet lebontották, építőanyagát pedig az új templomhoz használták fel. Az elmúlt években a régi, Árpád-kori Isten háza helyén régészeti feltárások zajlottak, s a szakemberek pontosan meghatározták a falak vonalát, továbbá számos lelet is előkerült.

Alapvetően a templom erődszerű középkori falainak magasítását tervezik Fotó: Ferencz József

- Mára a falakat sikerült a talajfelszínnel egy szintbe hoznunk, s a folytatáshoz pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Kulturális Alaphoz – bocsátotta előre Horváth Győző polgármester, az Iharosi Szent László Király Lovagrend nagymestere, a feltárás kezdeményezője. – Négymillió forintot kértünk, de sajnos, csak 2 milliót kaptunk, ezért az előzetes elképzeléseinket régész szakember bevonásával felül kell vizsgálnunk. Én nagyon szeretném, ha legalább a torony és a templom főhajója falainak még fel nem falazott részei valamilyen magasságot elérnének. Emellett információs táblát is felállítanánk, így téve vonzóbbá a turisták számára a romtemplomot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában