Kitüntetés

2018.07.01. 11:30

Egy jó polgárőr közösséget ismertek el Hahóton

Az Országos Polgárőr Szövetség legutóbbi bajai találkozóján a megyében egyedüliként polgárőr község kitüntető címmel jutalmazta a települést.

Benedek Bálint

Szabó Zsolt polgármesterként és polgárőrként is vigyáz a falura Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Szabó Zsolt, Hahót polgármestere érthetően büszke a díjra, amelynek odaítélésére, mint minden évben, ezúttal is pályázatot írtak ki. A polgárőrség az adott önkormányzattal közösen indulhatott, s ebből a szempontból a zalaiak jó helyzetben vannak, hiszen a polgárőrök vezetője egyben a település első embere is.

- A pályázatban vizsgálták még a bűnmegelőzés hatékonyságát, illetve, hogy a polgárőrök adott koncepció alapján tevékenykednek – folytatta a településvezető. – Persze rendkívül fontos feltétel volt, hogy kitűnően működjön a szervezet, a tagjaik lelkiismeretesen lássák el a vállalt fel-adataikat, a járőrözés követhető és pontos legyen. Ebben a mi összetartó közösségünk bő 23 éve az élen jár, talán ezért is kaphattuk meg az elismerést.

Simon István, az egyik alapító tag már a szervezet létrejötte előtt egy másik kollégájával vigyázott a településre. Szerinte a kellő odafigyelés megnyugtatta lakókat.

Szabó Zsolt polgármesterként és polgárőrként is vigyáz a falura Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

- A mai napig utóbbi fel-adatot tekintjük az alapvetően célunknak – fűzte hozzá a polgárőrséget négy éve irányító Szabó Zsolt. – A felkészültségünk és az elhivatottságunk mellett a pályázatokon sikerrel szerepeltünk az évek során. Technikailag több ütemben fejleszthettünk, így kamerarendszert építhettünk ki. Összesen kilenc pontról figyelhetjük állandóan a kicsivel több mint ezerfős településünket. Ugyancsak pályázati forrásból szereztük be a polgárőrautót, amely óriási segítséget jelent a környék hegyhátainak feltérképezésében. S a kocsi fenntartásához szükséges költségekhez szintén nyertünk pénzt. Szintén az eszközparkunk fejlődésére fordítottuk a megyei szövetség éves támogatását.

Szabó Zsolt hozzátette: az előrelépéseknek köszönhető, hogy mostanra közel 40 főre emelkedett a létszámuk, ezzel már biztonságosan elláthatják a feladataikat.

Szabó Zsolt, Vörös Zsolt és Simon István éppen a feladatokat egyeztetik a szolgálati autójuknál Fotó: Szakony Attila

- A jelenlétünknek mérhető visszatartó ereje van – így a településvezető. – A statisztikai adatok a 2011-es évben 46 bűncselekményt mutattak, ez a tavalyi évben mindössze tízre csökkent. Alapvető szabály, hogy a szolgálatokról kizárólag a polgárőrség, valamint a megyei szervezet és rendőrség tud, másra viszont nem tartozik. Az elmúlt évek alapvetően nyugalmasan teltek, a falu belterületét állandóan figyeljük, a külterületeken, a hegyi birtokoknál a járőrőzésnek kifejezetten visszatartó, elrettentő ereje van.

A hahóti polgárőrök bíznak a fiatalokban, hiszen vérfrissítésre lenne szükségük. Már bővítették a taglétszámukat, a folyamattal viszont nem állnának meg.

A polgárőr polgármester kiemelte: mindenkitől, így az ifjúságtól is elvárás a büntetlen előélet, példamutató viselkedés, amellyel a közösség megbecsült tagja lehet. Fontos, hogy a jelölt megbízható, szabálykövető, határozott és jó kiállású legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában