Minta lehet a kanizsai rendszer

2018.07.10. 11:00

Beváltotta a reményeket a hétvégi állategészségügyi szolgáltatás Nagykanizsán

A jogszabályi keretekbe már nehezen illeszthető állatorvosi ügyeletet egy olyan új, a piaci körülményeknek jobban megfelelő rendszer válthatja fel, amely Nagykanizsán született meg, s éppen egy éve működik – jó tapasztalatokkal.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Horváth László Wéber Vivien kutyusát vizsgálja. Pozitívak a visszajelzések Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban már beszámoltunk, a dél-zalai városban tavaly szeptemberben indult el az úgynevezett hétvégi állategészségügyi szolgáltatás, amely azonban nem azonos az állatorvosi ügyelettel. Utóbbi ugyanis non-stop, éjjel-nappal igénybe vehető állatorvosi készenlétet jelentett, azonban a hétvégi szolgáltatás szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon csak a 7 és 22 óra közötti időszakra terjed ki, éjszakára nem.

A klasszikus ügyeleti állatorvosi ellátás 2012 szeptembere óta szünetelt, amikoris az ügyeletek szervezésének kamarai kötelezettsége az idevágó törvény módosításával megszűnt. Azóta az ország számos településén ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer egyáltalán nem funkcionált – mint ahogy Nagykanizsán sem.

Dr. Horváth László, a hétvégi állategészségügyi szolgáltatást megszervező nagykanizsai állatorvos az elmúlt közel egy év tapasztalatairól elmondta: a rendszer (melyben jelenleg 7 kolléga vesz részt) zökkenőmentesen működik.

- Azt gondolom, a hétvégi szolgálat egyikünk számára sem jelent irreálisan nagy megterhelést – szögezte le a szakember. – Szerencsére, ma már az ügyfelek is tudják: a hétvégi szolgáltatást csak kifejezetten indokolt esetben érdemes igénybe venni, ugyanis az ellátás nem ingyenes, a felhasznált anyagokat, készítményeket, gyógyszereket az igénybe vevőnek ki kell fizetnie, csak az állatorvosok bérét finanszírozza az önkormányzat az ebrendészeti hozzájárulásból befolyt összegből.

A minden bizonnyal számos gazdi gondjára gyógyírt jelentő hétvégi állategészségügyi szolgáltatás közben országosan is példaértékűvé nőtte ki magát. A Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezetének elnöke, dr. Szinesi András megkeresésünkre azt mondta: az új, piaci alapokon nyugvó szolgáltatási metódust a jövőben más települések állatorvosainak is ajánlják, továbbá törvénymódosítást kezdeményeznek, mely révén jogszabályi oldalról is biztosított lesz a működtetés az ország bármely pontján.

- Azt gondolom, a kanizsaiak ezzel a szolgáltatással gyakorlatilag átvágták a gordiuszi csomót – magyarázta. – Ugyanis a régi kamarai törvény értelmében a kamara szervezte meg a hétvégi állatorvosi ügyeletet és utasította az állatorvosokat a munkavégzésre – jogos is volt a felháborodás, hogyan jön ehhez egy szakmai szervezet? Ennek azonban most vége lehet azzal, hogy a dél-zalai városban egy rendkívül jó, piaci alapokon nyugvó és az állatorvosokat partnerként kezelő rendszert dolgoztak ki. Hiszen a szolgáltatáshoz kapcsolódó beosztást maguk az állatorvosok állítják össze, az ebtartók pedig biztosak lehetnek abban, hogy a kutyák után befizetett hozzájárulás jó helyre kerül.

Dénes Sándor polgármester érdeklődésünkre jelezte: mivel a hozzájuk eljutott állampolgári jelzések csak pozitívak, az önkormányzat számára nem kérdés, hogy a hamarosan lejáró szerződést meghosszabbítja és finanszírozza a továbbiakban is a hétvégi szolgáltatás működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában