A nagyi szép otthona kelt életre

2018.07.24. 14:00

A lándzsás útifű barátainak kalandjai Boncodföldén

Mire ezek a sorok megjelennek, kicsit elcsendesedik a nagyhegyi vadregényes porta, ahol nincs kerítés, mégsem szalad innen senki sehová, sőt a tanév végén alig várják a gyerekek, hogy megszállhassák Fülöp Zoltánék tanyáját.

Arany Horváth Zsuzsa

Nyaranta a szülők legnagyobb segítsége a lehetőleg faluban élő nagymama, nagypapa, aki ideális esetben nem dolgozik, bármikor fogadja az unokát, sőt észrevétlenül megtanítja a ház körüli munkákra. Hiszen a lurkóknak izgalmas játék lehet a kacsák, tyúkok, libák etetése, a veteményes gyomlálása, a gyógynövények gyűjtése, a tűzifa aprítása, az öntözés, a hegyi hajlék meszelése, a méhek megfigyelése, a gyümölcs felszedése. Illetve mindezek felismerése.

Fotó: Katona Tibor

Mivel ettől az idilltől egyre messzebb vagyunk, nem lehet eléggé megbecsülni Járányi Orsolya és Fülöp Zoltán táborait. Ahol idén is több mint hatvan kisgyerek létezhetett ebben a paradicsomi állapotban, amikor nincs semmi parancsban, de mégis olyan jó mindenben részt venni.

– Nekem ez hobbi – mutatja az idei utolsó turnus alapfeladatát jelentő faragásokat házigazdánk. Most éppen azt találták ki, hogy minden gyerek faragjon magának kisszéket, arra pedig készítsen nemezből párnát. – Az alapanyag az itt heverő tűzifa volt, mindenki választhatott magának egy-egy darabot, így nem lett két egyforma. Látjátok, már száradnak, szépen csiszoltak, a pajtában pedig nemezelnek a gyerekek.

Fotó: Katona Tibor

Fülöp Zoltán és a táborokat vezető Járányi Orsolya emellett, hivatásukhoz híven, a gyógynövények rejtelmeibe is beavatta a táborlakókat, ezért aztán meg sem lepődtünk, amikor az egyik kisgyerek lándzsás útifűvel kezelte a bibit. A korábbi ökotáborok a teskándi iskola gesztorságával pályázati forrásból valósultak meg, a dolog folytatást igényelt, mivel a szülők és a gyerekek is emellett voksoltak. Nyolc éve üzemel a tábor, meg sem kell hirdetni, szájról szájra száll a hírük. Nem ritka, hogy a srácok innen hazafele már a kocsiban elszunyókálnak, annyi az élmény. Az esti csobbanás napi program, de volt, hogy vonatkoztak, kirándultak is.

– Idén a kincskeresés volt a fő motívum, e köré építettük fel a feladatokat. Átváltoztunk kincskeresővé, ástunk, búvóhelyet építettünk, volt aranyrögünk, kincskereső eszközünk, csapatzászlónk, csapatpólónk, titkos kulcsunk, ami a kincsesládát, azaz a frigyládát nyitja – folytatta Orsolya. – Az egyik gyerek meg is találta a saját kincsesládáját a Balatonon!

– ?

– Hát… besegített az illúzióba a lelkes apuka, átvette a történet folytatását.

Orsolyát és Zoltánt sokan ismerik mint a gyógynövényekből készült tinktúrák készítőit, de azt kevesen tudják, hogy ugyanazon a napon születtek, tehát a zalaegerszegi szülészeten már találkoztak, de a közös élet némi kitérő, csak több mint 30 év után kezdődhetett el.

Fotó: Katona Tibor

– Szeretnénk, ha a nálunk megforduló gyerekek észrevétlenül tanulnának kitartást, szorgalmat, hogy ne adják fel a munkát az első apró kudarc után, értékeljék a saját kezük produktumát – vette át a szót Fülöp Zoltán. – Közben megtanulják, hogyan bánjanak az eszközökkel, s a mozdulataik úgy követik az őseikét, hogy nem is tudnak róla.

A boncodföldei kisszékek azóta megtalálták a helyüket, s remélhetőleg jó ideig az egyik legkedvesebb darabja lesz a gyerekszobának. Hátha még azon ülve mesét is lehet hallgatni…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában