Zalában további bölcsődei fejlesztések zajlanak

2024.05.28. 14:00

Mini bölcsődét avattak Zalaegerszegen

Átadták Zalaegerszeg Andráshida városrészében a kétcsoportos, 16 férőhelyes mini bölcsődét, amit negyed milliárd forintból valósítottak meg. A rendezvényen részt vett Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, aki hangsúlyozta, az elmúlt 14 esztendőben több mint harminc családbarát intézkedést hozott a kormányzat.

Mozsár Eszter

Az Andráshidai Mini Bölcsőde átadásának ünnepélyes pillanata. Balról jobbra: Balaicz Zoltán, Prenner Zsuzsanna (Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék vezetője), Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Éltes-Kerkai Klaudia (Andráshidai Mini Bölcsőde vezetője), Vigh László és Domján István

Fotó: Pezzetta Umberto

Az elmúlt egy esztendőben ötezer bölcsődei férőhelyet hoztak létre, így mára 66 ezerre emelkedett a férőhelyek száma, ami duplája annak, ami 2010-ben volt, jelezte a politikus.

mini bölcsőde
Zsigó Róbert miniszterhelyettes a hazai bölcsődei fejlesztésekről szólt Zalaegerszegen, az Andráshidai Mini Bölcsőde átadásán
Fotó: Pezzetta Umberto

Folyamatos bölcsődei fejlesztések Magyarországon

- 2024 áprilisában már 1155 településen volt bölcsődei ellátás, ami három és félszer annyi település, mint 14 évvel ezelőtt. Zala vármegyében 1339 bölcsődei ellátást nyújtó férőhely van 56 településen, ami azt jelenti, hogy hétszer több településen van ma ilyen szolgáltatás, mint előtte – sorolta Zsigó Róbert. - Zalaegerszegen az eddigi négyről ötre emelkedett az önkormányzati fenntartású bölcsődék száma, mellettük öt családi bölcsőde működik. Jó hír, hogy Zala vármegyében folyamatban van további kilencven férőhely létrehozása, az építkezések elkezdődtek – mondta a miniszerhelyettes.

A városrész folyamatosan fejlődik

A város nevében Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket, aki hozzátette: nem csak az infrastruktúra fontos, hanem a kisded nevelők, dadák, a kiszolgáló személyzet lelkiismeretes és szeretetteljes munkája. Ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben az iskola fejlesztését is elindítják.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hangsúlyozta, a családok jelentik a város, a vármegye és a nemzet jövőjét, ezért minden eszközzel támogatják őket.

A településrész önkormányzati képviselője, Domján István elmondta, a városrész folyamatosan fejlődik, az iskola és a vadonatúj óvoda mellett most bölcsődét nyithattak, így segítve a munkába visszatérő édesanyák, családok életét. Az andráshidai intézmény alapkövét szeptemberben tették le.

A mini bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás része, a napközbeni gyermekellátás, ezen belül a bölcsődei ellátás egyik intézménytípusa, amely 20 hetes kortól 3 éves korig fogadja a gyermekeket. Az óvodai nevelésre még nem érett gyermekek a 4. életévük betöltését követő augusztus 31-éig maradhatnak a mini bölcsődében. Azok a gyermekek, akik a nevelési év folyamán augusztus 31-éig betöltik 3. életévüket, szeptember 1-étől tesznek eleget óvodai nevelési kötelezettségüknek. A mini bölcsőde sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésre, gondozásra jogosult gyermekek számára is nyújtható ellátás. 

Szeptemberben nyit az Andráshidai Mini Bölcsőde

Boros László, a kivitelező Z-Pannon Kft. ügyvezetője jelentette készre a 180 négyzetméteres épületet és a hozzá tartozó 420 négyzetméteres játszókertet. Az épület klimatizált, a legmodernebb alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtési rendszert alakították ki, megújuló energiaforrásként továbbá napelem került a tetőre. A mini bölcsődét Gyöngyös Balázs plébános áldotta meg, majd a meghívott vendégek körbejárták a modern létesítményt, ami szeptembertől fogadja a gyerekeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában