Kisebb lesz a balesetveszély

2018.06.29. 11:30

Teljes hosszában felújítják a járdákat Kálócfán és Kozmadombján

Régi vágya teljesül a 86-os út mentén fekvő két településnek, hiszen mintegy 24 millió forintos beruházás révén ez évben végre sikerül felújíttatni a forgalmas útszakasz menti összefüggő járdákat.

Gyuricza Ferenc

A munkálatok zajlanak: Adorján Ottó a kozmadombjai részen hengerezi az aszfaltot Fotó: a szerző

A kiviteli munkálatok ezekben a napokban érnek véget, s július elején – a tervek szerint 6-án – az ünnepélyes avatást is megtartják. Minderről Szabó András, Kálócfa polgármestere számolt be lapunknak.

– A 86-os út forgalma, illetve az azon közlekedő kamio­nok által előidézett állandó balesetveszély miatt már nagyon régóta szerettük volna ezt a beruházást megvalósítani – magyarázta a polgármester. – A járda mind Kálócfán, mind Kozmadombján igen rossz állapotban volt már, helyenként szinte a gyalogosközlekedésre sem volt alkalmas, miközben a kerékpárosok is ezt használták. A kamionforgalom miatt ugyanis a rendőrök méltányosan kezelik, ha a falubeliek a járdán bicikliznek.

A munkálatok zajlanak: Adorján Ottó a kozmadombjai részen hengerezi az aszfaltot Fotó: a szerző

Szabó András hozzátette: a felújításhoz többször is próbáltak forráshoz jutni, ugyanis a két falut átszelő, együttesen 2,2 kilométernyi szakasz helyreállítását önerőből nem tudták megoldani. A legutóbbi kísérleteik eredménnyel jártak, az úgy­nevezett feladatellátási pályázat keretében sikerült a szükséges pénz nagy részét biztosítaniuk, így önerővel együtt mintegy 24 millió forintot tudnak a munkálatokra fordítani.

– Ez azt jelenti, hogy nemcsak a hibás szakaszokat tudjuk kijavítani, hanem teljes hosszában és teljes szélességében új burkolatot kap a járda – folytatta Szabó András. – Az egyedüli kivételt a 86-os út burkolatának megerősítésekor kiépített buszmegállók térkövezett részei jelentik, de ott éppen a felhasznált térkő miatt nincs is szükség most az aszfaltozásra. A járdafelújítás pedig egyben új padka kialakítását is jelenti, az aszfaltréteg bazaltos megtámasztást kap a beruházás keretében.

Kálócfa polgármestere azt is elmondta: bár a megnyugtató megoldást a kerékpár­út kialakítása, azaz a jelenlegi járda kiszélesítése jelentené, a telekhatárok közelsége miatt ez csak abban az esetben valósulhatna meg, ha az út menti árkot lefednék, a csapadék­vizet zárt rendszerben vezetnék el. Ennek költségei azonban a jelenlegi munkálatok anyagi fedezetének sokszorosát tennék ki, így az érintett két község lakói ezt a megoldást is örömmel fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában