Punk

2018.06.03. 12:00

Petroleum Beat a nemzetközi fesztiválpaletta részeként

Még tavaly került fel a Kárpát-medencei fesztiválpalettára a Petroleum Beat elnevezésű zenei rendezvény, amely a kezdeti útkeresés után mára kiforrott arculatot mutat. A muravidéki Petesházán megtartott kétnapos esemény a punk és a hardcore zenék híveit szólítja meg.

Gyuricza Ferenc

A világhírű Total Chaos zenekar a Petroleum Beat színpadán Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei programkínálat már egyértelműen ezt a profiltisztítást jelezte, hiszen az elmúlt hét végén fellépő 17 zenekar szinte mindegyike ehhez a két stílushoz tartozott. A punk és a hardcore már a Petroleum Beat tavalyi indulásakor is meghatározó volt, ám akkor még a klasszikus rock, valamint a heavy metal is képviseltette magát – többek között a magyar Pokolgép és Rudán Joe Band által -, arról nem is szólva, hogy a szlovénok világhírű avantgarde művészeti formációja, a Laibach is fellépett a Petesháza melletti színpadon.

A világhírű Total Chaos zenekar a Petroleum Beat színpadán Fotó: Gyuricza Ferenc

A fesztivál főszervezője egy szlovéniai hardcore zenekar, az Odpisani basszusgitárosa, Pál Joze volt. Mint mondotta, a Petroleum Beat megrendezésével szinte hiánypótló feladatra vállalkoztak, hiszen a Muravidéken, annak is a határ menti térségében, ebben a többnemzetiségű, szlovén- horvát-magyar régióban már hosszú ideje csak helyi jelentőségű zenei események zajlottak. Az elmúlt évi Petroleum Beat a punklegenda The Exploited meghívásával azonban rögtön felhelyezte a térséget a nemzetközi fesztiválpalettára. Idén ezt egy ugyancsak világhírű punkzenekar, az amerikai Total Chaos meghívásával sikerült megerősíteniük.

- Az elmúlt esztendőhöz képest mindenképpen előrelépést tapasztaltunk – mondta lapunknak Pál Joze. – A fesztivál hangulata sokkal felszabadultabb és nyitottabb volt, valamint a látogatók számában is tapasztaltunk emelkedést. Azt gondolom, kifejezetten jó irányvonalat sikerült megcéloznunk.

A főszervező azt is kiemelte: Szlovéniában a Petroleum Beat az egyetlen olyan fesztivál, ahol tisztán csak a punk és a hardcore zenei műfajok képviselői adtak koncerteket. Ezáltal nemcsak országszerte hívták fel magukra a figyelmet, hanem nemzetközi szinten is jegyzik már őket.

Geordy Justify, a kaliforniai Total Chaos basszusgitárosa

Az idei fesztiválon két nap alatt 17 zenekar adott koncertet. A fő attrakció a már említett Total Chaos volt, amely a legnagyobb punksztárok közé tartozik napjaikban. Melléjük főleg szlovén, horvát és magyar zenekarokat sorakoztattak fel. Hazánkat pénteken a szekszárdi Don Gatto képviselte, amely néhány éve még a világ egyik legjelentősebb s egyben a legnagyobb heavy metal fesztiválján, a németországi Wacken Open Airen lépett fel, másnap pedig a Hatvan City Hardcore, továbbá a szombathelyi Social Free Face is színpadra lépett. A magyarországi zenekarok remek teljesítményt nyújtottak, lendületes produkciókkal hamar belopták magukat a közönség szívébe.

Pál Joze szerint a koncepció működőképes, ezt az eddigi két fesztivál is megmutatta. Ugyan a Petroleum Beat egyelőre még nem tartozik a nagy látogatottságú, monstre fesztiválok közé, de nem is ez volt az elsődleges céljuk. A muravidéki közönség igényeit kívánták kielégíteni, s mellette a szomszédos országok – azaz elsősorban Magyarország és Horvátország, s ezek mellett akár Ausztria – műfaj iránt elkötelezett híveit akarták megszólítani.

- A jövő esztendőre vonatkozó terveink egyelőre alakulóban vannak még, erről várhatóan az év második felében kezdünk gondolkodni – árulta el a főszervező. – Mind a fellépő zenekarok kiválasztását illetően, mind a szervezési feladatok tekintetében ekkor állítjuk majd össze a terveinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában