Vizsgáztak

2018.06.22. 07:00

Ötfogásos díszebédet készítettek az egerszegi Báthory-iskola szakácsmesterjelöltjei

A szakácsmesterjelöltek már reggeltől sütöttek-főztek tegnap a Báthory-iskola vendéglátó oktatási kabinetjének konyhájában. A mesterlevél megszerzéséhez szükséges vizsgák egyik gyakorlati része volt a díszebéd elkészítése.

Hajdu Péter

Öt fogásból hat adagot öt óra alatt elkészíteni nem kis erőfeszítés; munka közben Galambos Bertalan Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A vizsga feszült pillanatai

Idén tavasszal hat szakács jelentkezett a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által indított mestertanfolyamra, s elérkezett a vizsgák időszaka. A gyakorlat egyik része az ötfogásos díszebéd elkészítése, és hamarosan következik a folytatás, a díszmunka elkészítése, ami tulajdonképpen látványos hidegtálak készítését jelenti, azt követően pedig az elméleti vizsgák jönnek. Tegnap már reggel héttől folyt a munka. Nagy volt a sürgés-forgás, és szinte vibrált a feszültség a tűzhelyek körül. Öt fogásból álló, fejenként hat adag ételt kellett normaidő alatt elkészíteniük úgy, hogy az eredmény szem-szájnak ingere legyen, no és a szigorú vizsgabizottságnak is megfeleljen. Nem lehetett könnyű dolog. A mesterjelöltek menüit előbb a bizottság értékelte, s utána feltálalták a meghívott vendégek számára.

Öt fogásból hat adagot öt óra alatt elkészíteni nem kis erőfeszítés; munka közben Galambos Bertalan Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

– Saját menüsort állítottunk össze. Hideg előételnek szárnyasmáj- pástétomot pirosszőlő- zselével, pirítóssal, színes reteksalátával készítek. Ezt követi az erdei gombakrémleves baconcsipsszel, a meleg előételem spenótos palacsinta füstölt sajttal és szarvas sonkával töltve céklapürével, a főételem egy lassan sült szarvasgerinc diavőló kéregben édesburgonyafánkkal, szilvacsatnival. A desszertem pedig Pavlova torta lesz – mondta érdeklődésünkre az egyik mesterjelölt, Galambos Bertalan, az egerszegi Három Kívánság étterem szakácsa. – A szakmámban szeretnék egy szinttel feljebb lépni, másrészt ennek a hiányszakmának az elsajátításában szívesen oktatnám a tanulókat, ezért szeretném megszerezni a szakácsmesterlevelet – tette hozzá, s folytatta menüsora elkészítését. A vizsgabizottság elnökétől, Borda Attila mesterszakácstól aziránt érdeklődtünk, hogy tart-e a lendület, menynyien törekednek manapság szakácsmesternek tanulni.

– A lendület az évekkel ezelőtti helyzethez képest visszaesett. Van, aki szeretne mester lenni, de egyszerűen nem ér rá. Egyrészt ebből a szakmából nagyon sokan külföldön dolgoznak, akik itthon maradtak, azokra rászakadt minden, nincs utánpótlás. Sokkal több a munkahely, mint amennyi szakács van, ez a legnagyobb probléma – mondta az elnök.

A tálalást is értékelték

A jelöltek délben a bizottság számára terítettek, akik az ételek kóstolása mellett a tálalást is értékelték, majd szóban is meg kellett védeniük a mesterjelölteknek, milyen szempontok alapján állították össze díszebédjüket. Utána pedig a vizsga meghívott vendégei ízlelték meg a fogásokat.

A kamara idén autószerelő-, karosszérialakatos-, villanyszerelő-, szakács- és fodrászszakmában indított mesterképző tanfolyamokat, amelyeken huszonketten vesznek részt. A mestertanfolyamokat jelentősen, nyolcvan százalékban támogatja az állam, ugyanis a mesterektől elvárja a szakma, hogy gyakorlati oktatóként tanítsák majd a szakmunkástanuló fiatalokat, s ennek feltétele a mesterlevél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában